vallási fesztiválok

2018.01.16. 13:20

Jó férjért imádkoznak a hajadonok Nepálban

A hindu világban egészen látványos rítusok közepette zajlanak a vallási fesztiválok.

Katmandu, 2018. január 16. Nepáli nők közösen imádkoznak, mielőtt rituálisan megmerítkeznek a Bagmati folyóban a Madhav Narajan hindu isten és Szvasztháni hindu istennő tiszteletére tartott egy hónapos vallási fesztivál idején Katmanduban 2018. január 16-án. A böjtöléssel töltött hónapban a szent szövegek olvasása mellett a hajadonok jó férjért, az asszonyok a házastársuk egészségéért és hosszú életéért fohászkodnak. (MTI/AP/Nirandzsan Sresztha)

Nepálban Madhav Narajan hindu isten és Szvasztháni hindu istennő tiszteletére rendezik meg az egy hónapos vallási fesztivál. A böjtöléssel töltött hónapban a szent szövegek olvasása mellett a hajadonok jó férjért, az asszonyok a házastársuk egészségéért és hosszú életéért fohászkodnak. A szertartások részét képezi még a rituális megmerítkezés is a Bagmati folyóban.

Nepáli nők a Bagmati folyóban Katmanduban (MTI/AP/Nirandzsan Sresztha)

Eközben az indiai Allahábádban a hindu hívek szintén szertartásos fürdőzésre készülnek a Szangamnál, vagyis a Gangeszbe ömlő Jamuna folyó torkolatánál, ilyenkor zajlik ugyanis az egy hónapos hindu zarándokünnep, a magh mela. A terület egyébként szent helynek számít, mert a hindu hagyományok szerint az istenek a halhatatlanság nektárját csöpögtették ide, ezért a folyóvízben megmártózó zarándokok a hitük szerint megtisztulnak bűneiktől.

Hindu hívek szertartásos fürdőzése Allahábádban (MTI/AP/Radzses Kumar Szingh)

A rituális fürdőzés szintén része a Gangesz folyó deltájában elterülő Szagar-szigeten zajló Gangá Szagar hindu zarándoklatnak.  A Szagar-sziget ott terül el, ahol a szent folyó a Bengáli-öbölbe torkollik. Az ünnep vidáman zajlik: a hívek a közös merítkezés mellett gyakran énekelnek, táncolnak.

A technika a rituáléról sem hiányozhat: szelfiző hívő a Szagar-szigeten (MTI/EPA/Pijal Adhikari)
Hindu szent ember turbánt csavar a fejére, miután a Gangá Szagar hindu zarándoklat alkalmából rituálisan megmártózott a vízben (MTI/EPA/Pijal Adhikari)

Borítókép: Nepáli nők közösen imádkoznak Katmanduban. MTI/AP/Nirandzsan Sresztha

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!