hasznos

2018.07.18. 12:24

Kamerás csapdákkal számolják össze a macsekokat

A washingtoni felmérés kedden kezdődött és három évig is eltarthat.

A Washingtonban élő macskák számát akarja megállapítani egy nagyszabású, három évig tartó felmérés, amely kedden kezdődött meg az amerikai fővárosban. A felmérés során egyúttal olyan módszereket akarnak kidolgozni, amelyek segítségével országszerte számon lehet tartani a macskapopulációt.

A több intézmény és szervezet által kezdeményezett washingtoni macskaszámlálásban mások mellett a Smithsonian Természetvédelmi Intézet és a Human Society is részt vesz.

A 690 ezer lakosú főváros macskáinak megszámlálásához kamerás csapdákat, háztartásokban végzet felmérést és egyéb technikákat használnak.

A macskaszámlálás támogatói szerint a vállalkozás azért is hasznos, mivel jobban fel lehet majd mérni az állatmenhelyek forrásigényeit és a kóbor macskák is kezelhetőbbé válhatnak. A számlálás a tervek szerint 2021 júniusára fejeződik be.

Az amerikai állatorvosok szövetségének 2012-es adatai szerint minden harmadik amerikai háztartásból csaknem egyben van legalább egy macska, országszerte több mint 74 millió cica él.

Egy 2013-ban publikált kutatás szerint a madarakra és kisebb emlősökre a legnagyobb veszélyt a macskák, főleg a vadon élők jelentik.

A tanulmány megállapította, hogy a házimacska a száz legkártékonyabb nem őshonos invazív faj közé sorolható a világon.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Nicola Bertolini

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!