Hatalmas elismerés

2021.11.19. 19:20

Karikó Katalin és kutatótársa kapták az idei John Scott-díjat

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman kapták az idei John Scott-díjat, a kétszáz éves múltra visszatekintő elismerést helyi idő szerint csütörtökön adták át a pennsylvaniai Philadelphiában.

A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én.

Forrás: MTI

Fotó: Cseke Csilla

A méltatás szerint a két kutató munkája olyan mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséhez vezetett, amelyek megmentik a világot a koronavírus-járvány pusztításától.

A díj fedezetét biztosító alapot John Scott skót gyógyszerész hozta létre az 1800-as évek elején azoknak a férfiaknak és nőknek elismerésére, „akik találmányai jelentős mértékben javították az emberiség kényelmét, jólétét és boldogságát”.

Az első elismerést 1822-ben adták át.

A díjat a csaknem két évszázad során számos felfedező megkapta az ipar, a mezőgazdaság, a természet- és az orvostudomány területéről találmányaiért, köztük Marie Curie, Thomas Edison, a Wright-testvérek vagy Guglielmo Marconi – olvasható az elismerés honlapján.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Karikó Katalin és Drew Weissmant idén már több mint egy tucat díjjal jutalmazták.

Borítóképünkön Karikó Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!