nahát

2020.08.01. 21:03

Kedvet kaptak a kerékpározáshoz a britek

Borisz Johnson kormányfő az elhízás ellen is harcot hirdetett.

Forrás: Shutterstock

Kedvet csinált a kerékpározáshoz a briteknek Boris Johnson brit kormányfő, minap ismertetett terve annyira felkeltette az érdeklődést, hogy szerdai indulásakor összeomlott a kerékpárjavításra meghirdetett kormányzati támogatás honlapja.

A kormány adatai szerint a koronavírus-járvány idején megnőtt a kerékpározási kedv a szigetországban, júliusban kétszer annyi kerékpározó volt az utakon, mint márciusban.

A kormány azonban többet akar, és meghirdetett egy kétmilliárd fontos tervet az aktív utazások fellendítésére. Borisz Johnson kormányfő az elhízás ellen is harcot hirdetett egy múlt héten napvilágot látott jelentés után, amelyben az angliai közegészségügyi hatóság kimutatta, hogy a túlsúly és az elhízás koronavírus-fertőzés esetén drámaian növeli a kórházi kezelés és az elhalálozás kockázatát.

Johnson, akit szintén kórházban kezeltek áprilisban a COvid-19-betegséggel, hétfőn elismerte, hogy „maga is túl kövér” és régóta küzd súlyfelesleggel. A kormány elhízás elleni stratégiáját meghirdető videoüzenetében arról is beszélt, hogy mintegy hat kilóval lett könnyebb betegsége óta, és felszólította a briteket, hogy kövessék példáját.

A kormány szerdán elindította kezdeményezését, amely 50 font összegű utalványt ajánlott fel mindenkinek kerékpárjavításra. A közlekedési tárca azonban közleményben jelentette be, hogy leállítani kényszerültek a honlapot a hatalmas érdeklődés miatt.

Az illetékesek jelezték, hogy folyamatosan fogják kibocsátani az utalványokat, biztosítandó, hogy a kerékpárjavító üzletek megbirkózhassanak a kereslettel.

Nagy-Britannia azon európai országok egyike, ahol a legmagasabb az elhízottak aránya, és kedden közzétett tanulmányukban kutatók kimutatták, hogy a járvány feltartóztatására elrendelt korlátozó intézkedések súlyosbították az elhízás problémáját.

Egy nagyszabású felmérésben a mintegy 450 ezer válaszadó egyharmada számolt be súlygyarapodásról a járvány idején, mondván kevesebbet mozogtak, többet nassoltak, egészségtelenebbül étkeztek és több alkoholt fogyasztottak.

Az elhízás ellen a héten meghirdetett kormányzati tervek betiltják az egyet fizet kettő kap akciókat a csokoládéra, rágcsálni valókra illetve az egészségtelen élelmiszerek reklámját a televíziókban este kilenc óra előtt.

Az intézkedésektől az illetékesek azt remélik, hogy segítenek mérsékelni a koronavírus hatásait a szigetországban, ahol 46 ezren haltak meg a Covid-19-betegségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!