Halászat

2021.02.23. 12:07

Két év után újra radioaktív halat fogtak Fukusima közelében

Két év után ismét radioaktív halat fogtak Japánban, Fukusima térségében, ahol tíz évvel ezelőtt egy atomerőmű közelében nukleáris anyag jelentős mértékű kiszivárgását is okozó földrengés történt – közölte hétfőn a japán NHK közszolgálati televízió.

2021. február 22-én közreadott légifelvétel a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett atomerõmûrõl a fukusimai prefektúrában fekvõ Okumában február 14-én, egy nappal egy erõs földrengést követõen. Két év után ismét radioaktív halat fogtak Fukusima térségében, ahol tíz évvel ezelõtt egy atomerõmû közelében nukleáris anyag jelentõs mértékû kiszivárgását is okozó földrengés történt.

Forrás: MTI / AP / Kyodo News

Fotó: Hironori Asakawa

A tájékoztatás szerint

a kifogott tengeri sügér szervezetében kimutatott radioaktív szennyeződés ötszöröse a japán hatóságok által megállapított küszöbértéknek.

A japán halászati szövetség a történteket követően felfüggesztette az érintett halfajta halászatát a fukusimai vizeken.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát. A rengést követő szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, s a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ott található Fukusima Daicsi atomerőműben. Jelentős mennyiségű radioaktivitás lépett ki. A katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A japán kormány októberben úgy döntött, hogy az óceánba eresztik a megsérült atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét.

Borítókép: 2021. február 22-én közreadott légifelvétel a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett atomerőműről a fukusimai prefektúrában fekvő Okumában február 14-én, egy nappal egy erős földrengést követően

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!