nem magányosak

2020.09.04. 13:04

Kiderült, hogy a hím elefántok is csordákba tömörülnek

Egy új kutatás szerint a tinédzser hímeknek egyáltalán nincsen ellenére a társaság, szívesen követnek idősebb bikákat.

African elephants (Loxodonta africana), Amboseli National Park, Kenya. Biosphoto / Sergio Pitamitz

Forrás: AFP/Biosphoto

Fotó: Sergio Pitamitz

A hím elefántok is csordákba tömörülnek egy új megfigyelés szerint, nem pedig magányosan vándorolnak.

A nőstényekről régóta ismert, hogy szoros családi csoportokat alakítanak ki, amelyeket egy idős, tapasztalt nőstény, egy mátriárka vezet. A hímekről régóta úgy tartják, hogy magányos vándorok, mert 10-20 éves koruk körül elhagyják anyjuk csordáját.

Egy új kutatás szerint azonban a tinédzser hímeknek egyáltalán nincsen ellenére a társaság. Gyakran látni fiatal ormányosokat, amint idősebb hímeket követnek.

A Scientific Reports című tudományos lap számában publikált vizsgálathoz a kutatók olyan fotókat elemeztek, amelyek 1264 esetben készültek 2017-ben és 2018-ban a szavannán a botswanai Boteti-folyó felé tartó elefántokról.

A megfigyelések szerint a fiatal elefántok ritkán vándorolnak egyedül, idős hímek pedig gyakran állnak egy kevert életkorú hímcsoport élére.

Ez az afrikai elefántokon (Loxodonta africana) végzett első ilyen kutatás. Egy 2019-es vizsgálat során mozgásérzékelős kamerák segítségével térképezték fel a hím ázsiai elefántok csoportdinamikáját.

A tudósoknak már régóta vannak ismereteik a nőstényekből álló tenyészcsordákról. „De a hímek is sokrétű társadalmi élettel rendelkeznek, csoportjaikat nem csak családi kapcsolatok építik fel” – mondta Connie Allen, a tanulmány társszerzője, az Exeteri Egyetem biológusa.

Amikor több fiatal, elárvult hím elefántot helyeztek el a dél-afrikai Pilanesberg egyik parkjában az 1990-es évek közepén, a fiatal hímek rendkívül agresszíven kezdtek viselkedni és 40 szélesszájú rinocéroszt megöltek. De amikor hat idősebb hím érkezett a parkba, viselkedésük visszafogottabbá vált.

„Az idősebb hímek valamiképpen rendet teremtettek, és lecsillapították a zűrzavart” – mondta Carl Safina, a Stony Brook Egyetem szakértője. Hozzátette: még mindig sokat kell tanulni arról, hogyan szerzik meg a hím elefántok ismereteiket arról, hogyan viselkedjenek, kinek hódoljanak be, hol találják az élelem- és vízforrásokat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!