mutatjuk!

2020.06.28. 13:00

Kiderült, mi van a Loch Ness-i szörnyet ábrázoló fotón

Egy nemrég készült fénykép miatt újra elkezdődött a legendás Loch Ness-i szörny körüli hisztéria, sokak szerint a kép egyértelműen bizonyítja, hogy a mitikus lény létezik. A Nessie-felvételek közül ez eddig a legjobb minőségű, kérdés, hogy valóban a sokat kutatott teremtmény szerepel-e rajta.

Erről a fotóról van szó

Forrás: Facebook

Fotó: Steve Carrington

Ennek járt utána a Science Alert tudományos portál, és érdekes eredményekre jutott – írja az Origo.

A fotót Steve Carrington készítette, aki saját elmondása alapján 2019 szeptemberében a Loch Ness tó környékén volt.

A férfi egy különös állatot vett észre a vízben, amit megörökített, majd a fényképet megpróbálta eladni a legnépszerűbb bulvárlapoknak.

„Személy szerint én nem hiszek a Loch Ness-i szörny létezésében, és őszintén szólva, biztos vagyok benne, hogy a megfigyelések többségére létezik logikus magyarázat” – nyilatkozta Carrington a brit Mirror című újságnak. – „Ha engem kérdeznek, ez valami harcsa, vagy ahhoz hasonló lehet.”

Erről a fotóról van szó
Fotó: Steve Carrington / Facebook

A férfi abból a szempontból igazat mondott, hogy a fotón valóban egy európai harcsa (Silurus glanis) látható. A probléma, hogy a felvétel manipulált, a rajta szereplő óriási halat utólag szerkesztették a képre. A hal – amit még 2018-ban fogtak ki az olaszországi Pó-folyóból – egyébként valóban rekorder, súlya 130 kilogramm, testhossza 268 centiméter.

De honnan tudható biztosra, hogy a fotón szereplő állat az Olaszországban kifogott harcsa?

A faj hátán látható pigmentáció – akárcsak az embernél az ujjlenyomat – minden példánynál egyedi.

A Loch Ness-i tóban úszó harcsa mintázata tökéletes egyezést mutat a Pó-folyóban talált haléval, így biztos, hogy a két felvételen szereplő állat ugyanaz.

Szintén a manipuláció tényét támasztják alá azok a közelmúltban végzett DNS-vizsgálatok, amelyek cáfolják, hogy a Loch Ness tóban harcsák élnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!