Környezetvédelem

2019.09.24. 11:33

Kitiltják Cannes-ból a környezetszennyező óceánjárókat

A légszennyezés csökkentése a cél.

Forrás: Pixabay.com

A földközi-tengerparti francia kikötőváros, Cannes a város levegőjének tisztasága érdekében a jövő évtől kitiltja azokat az óceánjárókat, amelyek a legjobban szennyezik a környezetet.

A tilalmat azokra a hajókra vetik ki, amelyek üzemanyaga 0,1 százaléknál több ként tartalmaz.

„Ez nem a tengerjáró hajók ellen irányul. Ez a légszennyezés csökkentését veszi célba” – közölte David Lisnard, a város polgármestere a Reuters brit hírügynökséggel.

Az Európai Unió tiszta levegő politikája keretében már 2015. január 1. óta 0,1 százalékon maximálták az üzemanyag kéntartalmát, és az intézkedést bevezették a Balti-tengeri, az északi-tengeri és a La Manche-csatorna kikötőiben, és tervezik, hogy kiterjesztik a Földközi-tenger térségére is.

Az óceánjárók olyan fűtőolajat használnak, amely kétezerszer több kén-dioxidot tartalmaz, mint a hagyományos dízel Axel Friedrich légszennyezéssel foglalkozó német kutató szerint. Lisnard hangoztatta, hogy városa „nem fog többé fogadni olyan utasokat, akik légszennyező tengerjárókról érkeznek”.

A Cruise Lines International Association (CLIA) adatai szerint idén mintegy 30 millió utas vesz részt mintegy 300 óceánjáró utazásain, a tíz évvel ezelőtt 17,8 millióhoz képest.

Júliusban, a Norwegian Cruise Line Holdings, amely a cannes-i tengeri közlekedés 40 százalékát adja, megállapodást írt alá a francia város önkormányzatával, vállalva, hogy hajóit környezetbaráttá teszi.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!