van is felháborodás

2018.01.21. 12:46

Kizárólag nőknek fenntartott parkolókat hoztak létre

Ami azt jelenti, hogy rózsaszínűek és majdnem dupla akkorák, mint az átlagos helyek. Plusz magassarkú cipő a jelük.

A woman leaves a pink space for female drivers in the parking lot in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 5 January 2018. Emblazoned with a black high-heel shoe on a pink background, extra-wide parking spaces for women have sparked debate about sexism on social media. The parking spots at the Jiande and Tonglu highway service areas in Zhejiang province are 1.5 times the size of normal spaces, with the color and icon indicating "women only". "It's significantly larger, and I find it a very considerate design," said Yang Xin, a female driver who recently got her driver's license. However, Sina Weibo has been awash with debate over women's parking spaces, with many contending that the spots perpetuate the stereotype that women are bad drivers. "This is utterly sexist. Parking depends on driving skills, not gender," said a netizen called "Youyouzizi". Yet many female netizens were on board with the spots, saying they just showed concern for those in need and that branding them gender discrimination was an overreaction. According to a survey on Sina Weibo, 63 percent of 1,700 respondents said it was a good idea to designate female-only parking spaces. Fang Hongying, manager of the Jiande highway service area, said the women's only parking spots were introduced in October, and driving skills were only part of the reason behind them.

Forrás: AFP/Imaginechina

Fotó: Ni Yanqiang

A Kína keleti részén fekvő Csöcsiang tartományban nem arattak osztatlan sikert a kizárólag nőknek felfestett parkolók, amelyek 3,2 méter szélesek, másfélszer nagyobbak az átlagos méretnél – olvasható az abc honlapján. A történet nem új keletű, ugyanis Kína többi részén már voltak hasonló kezdeményezések, főként a nagyobb bevásárlóközpontoknál.

A közösségi médiában azonban igencsak felkeltek az újítás ellen, mondván, ezzel erősítik azt a sztereotípiát, hogy a nők rosszul vezetnek, míg mások szerint pedig ez az egész ügy figyelmes gesztus.

Fang Hongying, egy utakért felelős cég igazgatója elmondta:

a nőknek fenntartott parkolóhelyek közelebb vannak a kijáratokhoz és a kamerával megfigyelt területekhez, ami sokkal kényelmesebb számukra, ha szünetet szeretnének tartani, vagy bevásárolni indulnának, emellett biztonságosabbak is, pláne éjszaka.

A Sina Weibo közösségi portálon megkérdezettek 63%-a szerint jó ötlet volt az új parkolóhelyek kialakítása. Mások ugyanakkor támadták az ötletet, néhányan egyenesen diszkriminációként könyvelték el, mások pedig azt emelték ki, hogy abszolút bénának tartják a női sofőröket.

Sőt, érkezett olyan észrevétel is, hogy ez nemcsak a nőket, hanem még a férfiakat is diszkriminálja. Ha egy kezdő férfi sofőr nem érzi annyira biztosnak a képességeit, nem használhatja a nagyobb helyet, mivel az kizárólag nőknek van fenntartva.

Hát az biztos, hogy nem egyszerű a történet, és a kínai parkolási éremnek is két oldala van.

Borítókép: AFP PHOTO / Imaginechina / Ni Yanqiang

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!