Globális felmelegedés

2020.03.17. 17:02

Koromsötét jövőt jósolnak kutatók Ausztráliának

Súlyosbodni fog a szélsőséges időjárásért felelős indiai-óceáni jelenség – olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Forrás: Pixabay

A klímaváltozás miatt valószínűleg súlyosbodni fog a következő években az Ausztráliát sújtó szélsőséges időjárásban közrejátszó indiai-óceáni jelenség

– állapították meg ausztrál kutatók a Nature című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Az Indiai-óceán felszíni vizeinek hőmérséklete befolyásolja az ausztráliai esőzéseket, illetve hőmérsékleti viszonyokat, és a jelenleg megfigyelhető „aggasztó változások” nyomán „egyre melegebb és szárazabb környezeti feltételekre” kell felkészülni a kontinens délkeleti részén.

Ausztrália eme régióját súlyos szárazság és rekordmeleg sújtotta tavaly, amiért nagyrészt az indiai-óceáni dipólusként (IOD) ismertté vált hőmérséklet-ingadozási jelenség játszott közre, és az elmúlt hónapok bozóttüzei is ezt a térséget sújtották a legjobban.

Miley Cyrus lemondta a koncertjét

Miley Cyrus amerikai énekesnő lemondta Melbourne-be meghirdetett jótékonysági koncertjét, amelyet az ausztráliai bozóttüzek áldozatainak megsegítésére szerveztek. A sztár Twitter-üzenetben tájékoztatta rajongóit, hogy a helyi, állami és szövetségi ausztrál hatóságok, valamint az amerikai járványügyi hivatal (CDC) javaslatára döntött a koncert törléséről. A hatóságok szerint ugyanis az ilyen nagy tömegeket megmozgató rendezvények potenciálisan növelhetik a koronavírus-fertőzés terjedését.

Az indiai-óceáni dipólus az Indiai-óceán nyugati (afrikai oldal) és keleti (ausztráliai oldal) medencéjének tengerfelszíni hőmérsékletében bekövetkező szabálytalan ingadozás. Pozitív állapotban akkor van, amikor az Afrika szarva térségében az átlagosnál melegebb a tengervíz felszíne, miközben Ausztrália partjai mentén hűvösebb, ami ott kevesebb csapadékot és magas hőmérsékleteket eredményez. A tanulmány készítői szerint tavaly kiderült, hogy az indiai-óceáni dipólusra a korábban véltnél jóval nagyobb hatással van a klímaváltozás és a jelenség valószínűleg tovább fog erősödni.

A szakemberek szerint a megfigyeléseik azt sugallják, hogy

Ausztráliának talán még a 2019-2020-as bozóttűzszezon kockázatát növelőknél is szélsőségesebb időjárási feltételekkel kell szembenéznie.

Ezzel együtt Ausztráliában is megjelent az első hivatalos koronavírus-fertőzött: a popzenész Brett Dean. Az 58 éves zenészt egy adelaide-i kórházban kezelik, állapotát jónak mondják. Három olyan személy, aki Adelaide-ben kapcsolatba került vele, önkéntes karanténba vonult. Ausztráliában napok alatt felbukkantak az újabb betegek.

Összefogtak az állatkert dolgozói

Félnapi fizetésükkel támogatták az ausztrál bozóttüzekben megsérült vadállatok kezelését a schönbrunni állatkert dolgozói – jelentette be a bécsi intézmény.

„Én a koalákért vagyok felelős az állatkertben. Nagyon megráztak az Ausztráliában készült felvételek és tenni akartam valamit” – mondta Kiva Cheyenne Prinsloo, a schönbrunni állatkert egyik gondozója. A pénz az ausztrálázsiai régió állatkertjeit, akváriumait és vadasparkjait összefogó Zoo and Aquarium Association Australasia (ZAA) nevű szervezethez került, amelynek tagjai a bozóttüzekben megsérült vadállatoknak kórházi ellátást és rehabilitációs intézményeket biztosítanak.

A 2019-2020-as ausztrál bozóttűzszezonban rekordnagyságú,19 millió hektárnyi terület vált a lángok martalékává. A főképp Ausztrália délkeleti részén tomboló bozóttüzek legkevesebb 34 ember és több mint egymilliárd állat halálát okozták. A lángok felemésztették az állatok természetes élőhelyeinek nagy részét, ami 113 őshonos fajra, köztük a koalákra nézve végzetes fenyegetés.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!