bizonytalan, miért

2018.11.26. 12:40

Közel 150 delfin pusztult el Új-Zéland partjainál

A partra vetődött tengeri emlősöket egy túrázó fedezte fel, de sajnos már nem lehetett megmenteni őket.

Forrás: AFP

Fotó: New Zealand Department of Conservation

Száznegyvenöt gömbölyűfejű delfin pusztult el a hétvégén Új-Zéland egy távoli partszakaszán az állatok tömeges partra vetődését követően.

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium (DOC) hétfői közlése szerint az Új-Zéland déli részén található Stewart-szigeten partra vetődött tengeri emlősöket egy közelben kempingező túrázó fedezte fel szombaton.

A DOC szerint az állatok nagyjából fele már elpusztult, mire rájuk találtak, a többi példányt pedig kénytelenek voltak elaltatni.

„Sajnos a még életben lévő delfinek sikeres visszaterelésének esélye rendkívül alacsony volt” – mondta Ren Leppens, a DOC helyi szakembere. Hozzátette, a delfinek testének felét homok borította, ami azt jelzi, hogy már egy napja a parton lehettek, amikor rájuk találtak.

Leppens szerint a terület elhagyatottsága, az emberhiány és az állatok rossz állapota miatt a legemberségesebb megoldás mellett döntöttek. A tetemeket a parton hagyják, hadd végezze a természet a dolgát.

Az akár hatméteresre is megnövő gömbölyűfejű delfint angolul pilótabálnának nevezik, mert azt tartják róla, hogy a halászokat elvezeti a heringrajokhoz.

Az új-zélandi vizekben élő leggyakoribb cetfaj egyedei gyakran kerülnek hasonló helyzetbe: évente két-három alkalommal találnak partra vetődött egyedeket, az ok még nem teljesen ismert.

A gömbölyűfejű delfineken kívül még egy partra vetődött 15 méteres nagy ámbráscet és egy kis ámbráscet is elpusztult az Északi-sziget két különböző pontján szombaton. Vasárnap pedig további tíz kis ámbráscetet fedeztek fel az Északi-sziget egy partszakaszán. Az állatok közül kettő elpusztult, a többit megpróbálják visszaterelni a nyílt vízbe.

A DOC szerint Új-Zélandon viszonylag gyakran sodródnak partra a tengeri emlősök, nagyjából 85 ilyen incidens van évente, de az esetek többségében csak egy-egy példány vetődik partra.

Az okok nem teljesen ismertek, de közrejátszhat egyebek között betegség, tájékozódási problémák, az árapály, a hullámok, a ragadozók elöli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők.

Borítókép: Elpusztult gömbölyűfejű delfinek Új-Zéland partjainál

Forrás: AFP/Handout/New Zealand Department Of Censervation

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!