Az év legszebbje

2018.12.15. 23:10

Különleges ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Az „év legszebb sírját”, egy magas rangú pap 4400 éves érintetlen temetkezési helyét találták meg régészek a Kairóhoz közeli szakkarai nekropoliszban. - jelentette be az egyiptomi régészeti miniszter.

Forrás: MTI/EPA

A sír kivételesen jó állapotban maradt fenn, színei az eltelt évezredek ellenére is csaknem egykori pompájukban ragyognak – hangsúlyozta Khaled Enani miniszter, aki kivételesnek nevezve a felfedezést.

Az egyiptomi régészek által felfedezett, 10 méter hosszú, három méter széles és három méter mély sírban egy Vahtié nevű, királyi szolgálatban álló papot helyeztek örök nyugalomra az i.e. 2500 és 2300 között uralkodó V. dinasztia harmadik (ismert) királya, Noferirkaré idején. A bejárat felsorolja az elhunyt mind a három tisztségét, a királyi tisztítópapi mellett a királyi felügyelői és szenthajóőrzői titulusát is.

A falfestmények egy része az elhunytat ábrázolja anyjával (Merit Meen), feleségével (Veret Ptah), és más családtagjaival, a többin kerámia-, bor- és kegyeletitárgy-készítési jelenetek, vallási áldozat bemutatása, zenés előadások, vadászjelenetek, vitorlás hajók láthatók. A hieroglifákkal is ékesített sírkamra falaiba vájva 18 nagy fülkét találtak, ezekben az elhunyt és hozzátartozói 24 nagy színes szobrát fedezték fel.

Falfestmény egy magas rangú, Vahtié nevű, királyi szolgálatban álló pap 4400 éves, közelmúltban felfedezett, érintetlen temetkezési helyén
Fotó: MTI/EPA

A nagy falmélyedések alatt 26 kis fülkében 31 kisebb szobrot is találtak, azt azonban még egyelőre nem tudják, hogy kit ábrázolnak.

Sok titok vár még a régészekre
Fotó: MTI/EPA

Az egyiptomi régészeti hatóságok további jelentős felfedezésekre számítanak a temetkezési hely még feltáratlan kamráiban, amelyeken januárban kezdik meg a munkát.

Borítókép: Fotóriporter készít felvételt egy magas rangú, Vahtié nevű, királyi szolgálatban álló pap 4400 éves, közelmúltban felfedezett, érintetlen temetkezési helyének egyik faláról a Kairóhoz közeli szakkarai nekropoliszban 2018. december 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!