tilalomenyhítés ellen

2018.02.18. 18:54

Le a cigivel! – Több mint 100 ezer ember akarja

Ausztria az utolsó európai országok egyike, ahol még rá lehet gyújtani az éttermekben és bárokban.

Több mint 100 ezren írták alá az éttermi dohányzási tilalom enyhítésének kormányzati terve elleni petíciót Ausztriában – közölték az akció kezdeményezői vasárnap.

A tavaly decemberben alakult osztrák kormány úgy döntött, hogy változtat a korábban elfogadott szabályozáson, amely megtiltja a dohányzást az éttermekben és a bárokban. A tiltás májusban lépett volna életbe.

Az enyhítés terve tiltakozást váltott ki a lakosok, az orvosok és a szakszervezetek körében Ausztria-szerte, ahol a felnőttek 24 százaléka dohányzik.

Ez az egyik legmagasabb arány az iparosodott országokban.

Csütörtökön az osztrák orvosi kamara és egy rákellenes szervezet kezdett aláírásgyűjtésbe azért, hogy a korábban elfogadott szabályok lépjenek életbe és ne maradhassanak dohányzó helyiségek az éttermekben.

Kevesebb mint 72 óra alatt érték el a 100 ezres határt, ami ahhoz szükséges, hogy a parlament foglalkozzon a petícióval.

A petíciónak akkora sikere volt, hogy az aláírások online felvitelekor pénteken túlterheltség miatt két órára le kellett állítani az osztrák belügyminisztérium szervereit.

„Folytatjuk az aláírásgyűjtést, hogy lépésről lépésre fokozzuk a nyomást”

- mondta Thomas Szekeres, az osztrák orvosi kamara vezetője.

Ausztria az utolsó európai országok egyike, ahol még rá lehet gyújtani az éttermekben és bárokban.

Az országban évente mintegy 13 ezren halnak meg dohányzással összefüggő betegségben.

Borítókép: Shutterstock

Címkék#cigaretta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!