Új remény

2018.12.15. 16:25

Magyar hatóanyag segítheti a stroke gyógyítását

Még nagyon hiányzik egy olyan gyógyszer az orvoslásból, amely megoldást jelenthet az agyvérzés utáni felépülésre. Hazai kutatók megtalálhatták a megoldást.

Forrás: Shutterstock

Egy korábbi kutatásból kiindulva fejlesztettek ki új hatóanyagot, amely új hatásmechanizmussal, úgynevezett motorfehérjékkel dolgozik – nyilatkozta Málnási Csizmadia András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (TTK) kutatóprofesszora az M1 csatorna szombati műsorában. A biokémikus kifejtette, hogy a kifejlesztett hatóanyagok az agy regenerációjára és a vérátáramlás javítására szolgálnak, így a stroke utáni gyógyulást jelentősen elősegítik.

Gyimesi Máté, az ELTE TTK tudományos főmunkatársa hozzátette, hogy stroke esetén az erek elzáródnak, az agyszövet sérül, az idegsejtek elkezdenek pusztulni. „Ezek a hatóanyagok alkalmasak arra, hogy szabályozzák az idegsejtek nyúlványnövekedését, hogy azok újra kapcsolódni tudjanak. Emellett ugyanezek a molekulák alkalmasak arra is, hogy az eret elzáró simaizomsejteket relaxálják, és újra lehetővé tegyék, hogy a véráram elinduljon a sérült agyi területen. Így a regenerációt elő tudják segíteni az idegsejteknél, és a véráramot is helyre tudják tenni” – fejtette ki.

Málnási Csizmadia András elmondta, hogy Szent-Györgyi Albert fedezte fel, izolálta és jellemezte az első motorfehérjét, amely az izmok működtetéséért felelős. Azonban csupán mintegy 20 évvel ezelőtt fedezték fel azt, hogy a szervezetben nagyon sok ilyen motorfehérje található, amelyek sokféle funkcióért, például a sejtmozgásokért, a sejtfeszülésért vagy az idegi regenerációért felelősek. „Ezek különböző típusú motorfehérjék, ezért különböző típusú gyógyszerszerű hatóanyagokat tudunk kifejleszteni és előállítani belőlük. Mi az agyi motorfehérjékre fejlesztettünk hatóanyagokat” – fűzte hozzá.

A műsorban elhangzott, hogy a kutatás egyelőre az állatkísérletek szakaszában van, és az eredmények azt mutatják, hogy a motoros funkciókat képesek javítani ezek a hatóanyagok a stroke után. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a véráram miként áll vissza az agyban egy agyvérzés után.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a stroke utáni regenerációban még nagyon hiányzik egy olyan hatóanyag, amely segíti a gyógyulást.

A szakemberek kísérletei ezért arra irányulnak, hogy a stroke-on átesett betegek egy speciális hatóanyaggal gyorsítani tudják az agy regenerációját a vérrög műtéti úton történő eltávolítása után.

Jelenleg külföldi együttműködéssel főemlősökön tervezik a kísérletek folytatását, és ha ezek sikeresek lesznek, néhány éven belül már a humán vizsgálatok is elkezdődhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!