talpraállás

2020.09.04. 15:22

Már negyven vidrát nevelt fel Márta

Balogh Márta pár éve meglátott egy vidrát, és ez döntő fontosságú volt számára, örökre beleszeretett a kis állatokba.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ondrej Chvatal

Balogh Márta pár éve meglátott egy vidrát, és ez döntő fontosságú volt számára, örökre beleszeretett a kis állatokba. Annyira, hogy 2007-től nekik szentelte az életét.

Márta tizenhárom évvel ezelőtt elvesztette a fiát. A tragédia feldolgozásához egy egész élet is kevés. A fájdalmát azzal csillapítja, hogy elesett lényeken segít. A megnyugvást a Petesmalmi Vidraparkban találta meg – írja a Bors.

Odaérkezése után egy fiatal pár kutyasétáltatás közben talált egy aprócska, kétnapos újszülött vidrát. Az állatkának nagy szerencséje volt, hiszen Balogh Mártához került. A Bendegúznak nevezett vidra azóta is vele van.

Ha az ország bármely részén találnak egy sérült vagy kis vidrát, akkor nekem szólnak, és hozzánk kerül – mesélte a Borsnak Márta, a vidrapark vezetője. Felnevelésük után biztonságos helyen, embe­re­ktől távol engedik őket szabadon.

Volt olyan év, hogy 4-5 is érkezett, de idén még egyet sem kaptam. A mi elsődleges célunk az, hogy felkészítsük őket a szabad, önálló életre. Bendegúz és a valamivel később érkező Luca erre már alkalmatlanok, így ők lettek a bemutató állataink. A többieket is meg lehet néz­ni, de a megszokott életrendjük emiatt nem borulhat fel – mondta Márta.

A vidrák ösztönösen megtanulnak vadászni. Márta ebben úgy segít, hogy egy mozgásában gyenge halat ad nekik, amit könnyebb elkapni. Miután megvan az első sikerélmény, a többi már magától alakul. A természetben egyéves korukig nevelik a szülők a vidrát, aztán önállósulnak. A parkban Bendegúzon és Lucán kívül most két hím példány él. Az egyik a sérülései miatt valószínűleg maradni fog.

A másikat már megpróbáltuk elengedni, de nem akart kimenni a dobozából – mesélte Márta, ami a parkot látva érthető is, hi­szen a gyönyörű természetvédelmi területen bizonyára nagyon jól érzik magukat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!