Járvány

2020.09.17. 10:47

Megérkezett az első külföldi hegymászócsoport Nepálba

A 18 fős csoport 15 bahreini és három brit állampolgárból áll, és érdekessége, hogy a bahreini királyi gárda által szervezett expedíción részt vesz az uralkodócsalád egyik magas rangú tagja is.

A Royal Family Member, Sheikh Nasser Bin Hamad Al Khalifa along with 18 military expedition members arrives in the Tribhuwan International Airport, Kathmandu, Nepal on September 16, 2020. The Royal Guard of Bahrain arrives Nepal to deliver relief aid to the sherpa community affected by the coronavirus (COVID-19) and to climb Mount Lobuche (6,119m) and Mount Manaslu (8,156m) to gain experience for the final climb of the Mount Everest next year.  (Photo by Narayan Maharjan/NurPhoto)

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Narayan Maharjan

Megérkezett szerdán külföldi hegymászók egy 18 fős csoportja Nepálba, amely július végén megnyitotta hegycsúcsait, köztük a Mount Everestet (Csomolungma) a koronavírus-világjárvány miatt csaknem öt hónapig tartó zárlat után.

A tavaszi szezon minden expedícióját felfüggesztették március 13-án a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére. A nepáli kormány azóta nem adott ki engedélyeket a hegymászásra.

A szeptember végétől december elejéig tartó őszi szezonra érkezett első csoport 15 bahreini és három brit állampolgárból áll, és érdekessége, hogy a bahreini királyi gárda által szervezett expedíción részt vesz az uralkodócsalád egyik magas rangú tagja is.

Mingma Sherpa, az expedíciónak segítő Seven Summit Treks társaság képviselője elmondta, hogy a csoport hamarosan indul a hegyekbe, ahol másfél hónapig maradnak mintegy 80 hegyi vezető társaságában. A 8163 méter magas Manaszlút és a 6119 méteres Lobuchét fogják megmászni. A csoport jövőre akar majd feljutni a Mount Everestre, a világ legmagasabb csúcsára.

Nepál több mint négymillió dollár (1,2 milliárd forint) bevételhez jut évente a hegymászóktól beszedett díjakból. A Mount Everest megmászásának engedélye 5500 dollárba (1,6 millió forintba) kerül a megszokott útvonalon, az ettől eltérő útvonalra pedig 5000 dollárt (1,5 millió forintot) kell fizetniük a külföldieknek ősztől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!