kibetűzött

2018.05.16. 06:00

Megfejtették Anne Frank naplójának olvashatatlan szövegét

A kamaszlánynak az amszterdami rejtekhelyen írt naplója a világ egyik legolvasottabb műve, 67 nyelven több mint 30 millió példányban kelt el.

Extrait du journal intime et portrait d'Anne (Anna) Frank (1929 - 1945), petite fille juive allemande, emigree avec sa famille en Hollande, elle resta cachee pendant deux ans dans un grenier pour fuir les persecutions allemandes. Elle fut decouverte puis deportee au camp de Bergen-Belsen (Bergen Belsen). Elle ecrivit un journal autobiographique que son pere fit publier en 1946. (001-003130) ©PrismaArchivo/Leemage

Fotó: leemage

Megfejtették Anne Frank világhírű naplója két eddig olvashatatlan oldalának szövegét kutatók, az amszterdami Anne Frank Alapítvány kedden mutatta be a szövegeket, amelyeket digitális fotótechnológiával tettek olvashatóvá.

Frank naplójának 78. és 79. oldalát vastag barna színű papírral ragasztotta le, ezért napjainkig olvashatatlanok voltak. A 13 éves lány 1942. szeptember 28-án írt sorai vicceket és egy bekezdést tartalmaznak a szexualitásról.

Képtelen elnyomni mosolyát bárki, aki elolvassa ezeket a most felfedezett bekezdéseket. A pajzán viccek a felserdülő gyerekek között klasszikus beszédtémák. Ezek nyilvánvalóvá teszik, hogy Anne mindenekelőtt egy átlagos lány volt – hangoztatta Frank van Vree, a holland háború-, holokauszt- és népirtáskutató központ igazgatója.

Tudjátok, hogy mi célból vannak a német Wermacht-lányok Hollandiában? Ők a katonák matracai – írta Anne nem egészen három hónappal az előtt, hogy családjával és egy másik zsidó családdal elrejtőzni kényszerült egy amszterdami ház titkos melléképületében.

Az ilyen mondások háborús klasszikusok voltak. Anne valószínűleg a rádióban vagy apjától, Ottótól hallotta.

A zsidó lány a további bekezdésekben írt szexualitásról és a prostitúcióról is. A szexualitásról írt oldalon Anne leírja, hogy egy lánynak 14 éves kora körül lesz először havi vérzése, ami annak a jele, hogy megérett arra, hogy viszonya legyen egy férfival, de természetesen ezt nem teszi meg az előtt, hogy férjhez menne.

Ezek a szövegek nem tárnak fel semmi újat Anne Frank életéről, csak közelebb visznek a lányhoz, és az író Anne Frankhoz – magyarázta Ronald Leopold, az Anne Frank Ház igazgatója.

A szakemberek szerint az újonnan felfedezett szövegek, ha együtt tanulmányozzák azokat a napló többi részével, többet fednek fel Anne írói fejlődéséről, mint a szex iránti érdeklődéséről.

A bujkáló Frank családot 1944 augusztusában besúgták, és a nácik elhurcolták. Anne 15 évesen, 1945 elején halt meg tífuszban a bergen-belseni koncentrációs táborban.

A kamaszlánynak az amszterdami rejtekhelyen írt naplója a világ egyik legolvasottabb műve, 67 nyelven több mint 30 millió példányban kelt el.

A napló új kiadása az újabb oldalakkal várhatóan 2019-ben fog megjelenni.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!