103 évesen

2020.02.14. 11:02

Meghalt az orosz kém, aki állítólag megmentette Krakkót a pusztulástól

A lengyelek kétkedve fogadják a történetet, mivel semmilyen bizonyítékot nem találtak Alekszej Botjan szerepére.

5486187 27.01.1945 Great Patriotic War (1941-1945). Liberation of Poland from Nazi Germany. Vistula–Oder Offensive (January 12 - February 3, 1945). Soviet troops fighting for Krakow. RIA Novosti

Forrás: Ria Novosti/Sputnik/AFP

Fotó: Sputnik

Százhárom éves korában meghalt Alekszej Botjan orosz hírszerzőtiszt, aki Moszkva szerint a második világháború végén megmentette a lengyelországi Krakkót a pusztulástól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „legendás hírszerzőtisztként és igaz hazafiként” méltatta Botjant a hozzátartozóknak küldött részvéttáviratában – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal. Botjan Moszkvában halt meg csütörtökön, három nappal 103. születésnapja után.

Az 1917-ben született Botjan Lengyelországban nőtt fel, és a lengyel hadsereg katonájaként harcolt a nácik ellen a második világháború kezdetén. Később a Szovjetunióban hírszerző tisztnek képezték ki. Amikor a nácik lerohanták a Szovjetuniót, Botjant Ukrajnába és Fehéroroszorszgába küldték az orosz partizánok segítésére.

1944-ben dobták át Lengyelországba, ahol 1945 januárjában egy robbanóanyagraktár megsemmisítésének műveletét vezette, a robbanóanyaggal a visszavonuló német hadsereg állítólag Krakkót akarta felrobbantani. A műveletet később feldolgozták egy orosz kémregényben és egy filmben is.

Az orosz hírszerzés ezen verzióját azonban Lengyelországban kétkedve fogadják, mondván sem a lengyel kommunisták, sem a helyi hatóságok nem találtak semmi bizonyítékot Botjan szerepére.

A második világháború után egészen 1989-ig a férfi a KGB hírszerzőtisztjeként dolgozott. 2007-ben megkapta a legmagasabb orosz érdemrendet, a Oroszország Hősét.

Borítókép: harcok a Visztula partján Krakkóban, 1945-ben. A háttérben a pálos kolostor temploma látszik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!