Automata posta

2018.10.31. 07:34

Megnyílik a világ első teljesen robotizált raktára

A lerakatban összesen 700 robot fog dolgozni – méghozzá a szinglik boldogsága érdekében.

A Szinglik Napja a Black Fridayhez hasonló ünnep, főleg Ázsiában örvend hatalmas népszerűségnek, de már a globális piacot is egyre inkább megcélozzák a webáruházak. A kínai eredetű Szinglik Napja 2009-ben indult, amikor az Alibaba hatalmas kedvezményeket kínált a vásárlóknak – idézi fel cikkében az Origo.

Mint írják, a hétköznapi, kulturális vonatkozású eredete viszont egészen az 1990-es évek elejéig vezethető vissza. A nankingi egyetem diákjai tartották meg először az „ünnepet„, és a társadalmi nyomáson akartak enyhíteni, amit sokan a szingliséghez társított magányosság miatt érezhetnek. A Valentin-nap ellentéteként létrejött mozgalomnak november 11-ét, vagyis az év 11. havának 11. napját választották, pusztán azért, mert az 1-es szám remekül szimbolizálja a szingliket.

Az Origo rámutat:

a tavalyi ünnepen csak az esemény első 3 percében 1,5 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított le az Alibaba.

Ennyi vásárlót azonban nem egyszerű kiszolgálni, az Alibaba pedig évről évre fejleszti raktárait és logisztikáját annak érdekében, hogy mindenkihez időben megérkezzenek a megrendelt termékek. A Cainiao, amelyben az Alibaba többségi tulajdonos, egy teljesen új raktárat nyit az esemény alkalmából, amely a világon egyedülállóan teljesen robotizált lesz.

A logisztikai vállalat raktárakat üzemeltet, valamint a kiszállításoknál is segít. A Cainiao célja, hogy hamarosan bármilyen terméket kézbesíteni tudjanak Kínán belül 24 óra leforgása alatt, nemzetközi szinten pedig 72 óra alatt.

Az új raktár Vuhszi városában nyílik majd és 700 robot dolgozik majd ott.A vállalat szerint a robotizáció nagyban felgyorsítja a raktári munkát. Erre szükség is van, hiszen tavaly a Szinglik Napja alkalmából a cég 800 millió csomagot küldött szét,az idei évben pedig ez a szám az 1 milliárdot is meghaladhatja.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!