emberséges döntés

2021.05.03. 10:39

Megtiltanák az oroszlánok tenyésztését vadászat és kölyöksimogatás céljára

Becslések szerint Dél-Afrikában több mint 8 ezer oroszlánt tartanak fogságban, ezzel szemben vadon csak mintegy 3500 él.

Lion (Panthera leo), female with playful cub, Tswalu Kalahari, South Africa, January

Forrás: Biosphoto/AFP

Fotó: Ignacio Yufera

Megtiltanák az oroszlánok tenyésztését vadászat és kölyöksimogatás céljára Dél-Afrikában egy új tervezet szerint.

A javaslat azután készült, hogy közzétették a fogságban tartott oroszlánok tenyésztésének sok vitát kiváltó gyakorlatáról két éven át készült tanulmány eredményeit – számolt be róla a BBC hírportálja.

A dél-afrikai kormány elfogadta a szakértői testület javaslatait, melyek a vadászati ipar haragját válthatják ki.

„A jelentés kimondta: meg kell állítani az oroszlánok szaporítással és fogságban tartással folyó háziasítását. Nem akarjuk a fogságban tenyésztésüket, vadászatukat, a kölyöksimogatást, az állatok kihasználását” – mondta Barbara Creecy környezetvédelmi miniszter.

A vadon felnőtt oroszlánok szabályozott vadászata azonban folytatódhat – tette hozzá. Az oroszlánvadászat a turizmus bevételeinek jövedelmező forrása.

A szakértői testületnek az volt a feladata, hogy tekintse át az oroszlánokra, leopárdokra, orrszarvúakra és elefántokra vonatkozó szabályozást.

A felhalmozott orrszarvútülök- és elefántagyar-készletekről azt javasolták, tárgyaljanak más afrikai országokkal, mielőtt eldöntenék, mi legyen a sorsuk.

Becslések szerint az országban több mint 8 ezer oroszlánt tartanak fogságban, ezzel szemben vadon csak mintegy 3500 él.

A World Animal Protection nevű állatvédelmi jótékonysági szervezet a vadvilág győzelmeként ünnepelte a bejelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!