embercsempészet

2021.04.19. 11:58

Milliárdokat keresnek az Egyesült Államokba igyekvő migránsokon

Továbbra is dollármilliárdokat keresnek az embercsempészek azokon az illegális migránsokon, akik Mexikón keresztül igyekeznek az Egyesült Államok felé, az illegális bevándorlást a drogkartellek irányítják – derül ki az AFP francia hírügynökség hétfőn közzétett, az ENSZ korábbi adataira hivatkozó jelentéséből.

In this handout photo provided by ICE(Immigration and Customs Enforcement) shows the entrance to a drug smuggling tunnel discovered in a home in Nogales, Arizona. US and Mexico authorities on 29 June, 2007 announced the discovery of a 100-yard (meter) long cross-border tunnel used by drug smugglers in the southwestern state of Arizona. The tunnel was unearthed in the border town of Nogales, running from the utility room of a house on the American side to a residence across the border in Mexico, officials said. Measuring approximately one-meter by one-meter (three-feet by three-feet), the tunnel had been reinforced with wood supports and sandbags and was equipped with lighting. Investigators said Friday they believed the tunnel had not been used. Mexican police arrested five suspects in connection with the tunnel plot, officials said. AFP PHOTO/HO/ICE = GETTY OUT = (Photo by HO / ICE / AFP)

Forrás: HO / ICE / AFP

Fotó: AFP

A világszervezet 2018-as becslései szerint a „prérifarkasoknak” is nevezett embercsempészek éves jövedelme elérheti akár a 4,2 milliárd dollárt is; ez a szám 2010-ben 6,6 milliárd dollár körül volt.

A két ország közti 3200 kilométeres szárazföldi határon az emberek gyakran gyalog igyekeznek átkelni, de nem ritkán kamionokban bújnak el. A jelentésben idézett tanúvallomások egyike szerint

az emberkereskedelmet jól megszervezett egységek irányítják,

ők adják a csoportok mellé a vezetőt, a határon pedig felbukkannak a bűnbandák is. Egy 35 éves hondurasi férfi saját bevallása szerint 7000 dolláros adósságba verte magát, hogy eljuthasson az Egyesült Államokba ilyen módon. Mások arról számoltak be, hogy az embercsempészek színes, „kézbesítendő”, illetve „leszállított” feliratokkal ellátott karkötőket tesznek a csuklóikra.

– Ez igazi kereskedelem, és mint ilyen, a kereslet és kínálat alapján működik – mondta ezzel kapcsolatban Javier Urbano, a mexikóvárosi Iberoamerikai Egyetem (UIA) egyik tudományos munkatársa, hozzátéve,

nem ritka, hogy a bűnőzök kirabolják, dolgoztatják, olykor meg is ölik a rájuk bízott embereket.

Tizenegy éve 72, az Egyesült Államokba igyekvő embert mészároltak le a kelet-mexikói Tamaulipas államban fegyveresek, amiért nem voltak hajlandóak beállni a hírhedt Los Zetas nevű bandába, 2020 januárjában pedig ugyanitt 16 guatemalaival és három mexikóival végeztek.

A drogkartellek 2009-ben tették rá kezüket az embercsempészetre,

nem sokkal azt követően, hogy az akkori mexikói elnök, Felipe Calderón háborút hirdetett az ország bűnbandái ellen.

Az Egyesült Államok déli határán folyamatosan nő az érkezők száma: a múlt hónapban a felnőtt kíséret nélkül érkező kiskorúak száma csaknem 19 ezer volt, kétszer több, mint februárban. Az április 8-án nyilvánosságra hozott adatok szerint márciusban az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) emberei több mint 172 ezer határsértőt fogtak el a határon.

Elemzők szerint

a migrációs válság egyértelműen súlyosbodott az Egyesült Államok déli határán Joe Biden amerikai elnök beiktatása óta.

A hónap elején pedig Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter a harmadik alkalommal látogat a déli határhoz.

Borítókép: Csempészalagutat tárnak föl az Egyesült Államok Bevándorlási- és Vámhatóságának (ICE) tisztviselői / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!