Csobbanás a múlt században

2018.08.12. 07:00

Mióta strandolunk?

A fürdőkultúra néhány évtizeddel ezelőtt egészen mást jelentett, mint manapság. Egy kivillanó kar a vízparton akár rendőrségi elzárással is járhatott.

Állítólag egy bizonyos Boigne grófnő volt az első igazi strandoló. Komornái hordozószéken vitték be a tengerbe Dieppeben, amivel hatalmas feltűnést keltett a parton. Sokan bolondnak gondolták, ám hamarosan mások is követték a példáját – írja a Likebalaton. A portál összefoglalja a strandolás nem olyan hosszú, de azért nem is nagyon rövid történetét, hiszen a vízpart élvezetének közösségi kultúrája még kétszáz esztendős sincs. Mint írják, Magyarországon az 1890-es évek vége felé Porzsolt Gyula és atléta barátai teremtettek divatot az úszónadrág viselésével. Ekkoriban a kor erkölcsének megfelelően szinte nyakig felöltözve illett csak élvezni a vízpart nyújtotta örömöket.

Felidézi, hogy a kezdetekben fürdésről ugyan szó sem lehetett, sétálásról viszont igen, így megjelentek a kifejezetten tengerparti sétáláshoz kifejlesztett ruhadarabok, amelyek könnyű anyagból készültek, de a nyaktól a bokáig elfedték a testet, az arisztokrata bőrnek ugyanis fehérnek kellett maradnia.

Nem mindenki bírta a matrózgalléros, bőrnadrágos megoldást elviselni.

Annette Kellerman ausztrál úszónőt (feministát, modellt és filmsztárt) 1907-ben azért tartóztatták le a bostoni strandon, mert a megszokott úszóruha helyett egyrészes, testhez álló, a karokat szabadon hagyó és a térd fölött végződő úszódresszben mutatta meg tökéletes testét.

Az úszónő később elmesélte, hogy a provokáció helyett praktikus okok vezérelték, a társadalom által elfogadott ruhában ugyanis úgy érezte, mintha láncokkal a testén úszna.

A 19. század végére a balatoni strandokon is megjelentek – először különféle fürdőöltönyökben, majd a hölgyek matrózgalléros klottnadrágban, az urak szélesen csíkozott, kötött trikóban – a fürdőruhás nyaralók. Kezdetben még a tó vizének gyógyító hatása miatt keresték fel a Balatont, ám a hangsúly a következő évtizedekben fokozatosan áttevődött az önfeledt szórakozásra és a kikapcsolódásra.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!