és még táncolni is tud

2018.03.28. 18:50

Nagyon okos robottanár tanítja a finn diákokat

Új nyelvtanárt kaptak egy finn általános iskola diákjai, Eliast, a humanoid robotot, aki hatalmas türelemmel ismétli meg a feladatokat, soha nem hozza feszélyező helyzetbe a diákokat, ha kérdezni akarnak valamint és még táncolni is tud.

Picture shows SoftBank's humanoid robot 'Pepper' at the Mobile World Congress (MWC), on the last day of the world's biggest mobile fair, on March 1, 2018 in Barcelona. The Mobile World Congress is held in Barcelona from February 26 to March 1. / AFP PHOTO / Pau Barrena

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Pau Barrena

Elias egy mobilapplikációval párosított humanoid robot, amely egyike annak a négy robotnak, amelyeket a dél-finnországi Tampere általános iskoláiban kísérletképpen munkába állítottak.

Nagyon okos, 23 nyelven tud beszélni és olyan szoftverrel látták el, amely megérti a diákok kéréseit és bátorítja őket a tanulásban. Az iskolában jelenleg csak angolul, finnül és németül kommunikál.

A robot felismeri, hogy a diákok milyen szinten állnak tanulmányaikban, kérdéseit ehhez a szinthez igazítja. A valódi tanároknak jelzi, hogy a diáknak milyen tanulási problémája lehet.

Azok a tanárok, akik együtt dolgoznak vele, úgy vélik, hogy Elias egy új módot jelent arra, hogy a diákokat tanulásra ösztönözzék. „Az új tanterv fő gondolata, hogy a diákokat bevonjuk, motiváljuk és aktivizáljuk. Elias szerintem az egyik eszköz arra, hogy másfajta feladatokat, másfajta tevékenységet végezzenek az osztályban” – mondta Riikka Kolunsarka a Reuters brit hírügynökségnek.

Elias, a nyelvtanár mintegy 30 centiméter magas, alapját a SoftBank japán vállalat Noa humanoid interaktív robotja adja, szoftverét az Utelias készítette.

OVObot, a matematika robottanár mintegy 25 centis és egy bagolyra hasonlít, őt az AI Robots finn cég készítette.

A kísérlet célja, hogy megállapítsák, milyen mértékben képesek ezek a robotok javítani a tanítás minőségén. Az iskolákban egy nyelvtanár és három matektanár robot dolgozik. Utóbbiak egy évig állnak szolgálatban, Eliast azonban jóval tovább fogják alkalmazni, mivel az iskola megvásárolta magának.

Borítókép: a Softbank egy humanoid robotja szolgálatban.

AFP PHOTO / Pau Barrena

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!