jelentős kárt okozott

2020.07.13. 18:30

Négy év börtönre ítélték, mert megpróbálta ellopni a Magna Carta egyik eredeti példányát

Négy év börtönbüntetésre ítéltek Nagy-Britanniában pénteken egy 47 éves férfit, aki 2018 őszén megpróbálta ellopni a történelem egyik legjelentősebb és legismertebb dokumentuma, a 800 éves brit Magna Carta kevés fennmaradt eredeti példányának egyikét a salisbury-i katedrálisból.

Forrás: Shutterstock.com

Mark Royden 2018. október 25-én késő délután a figyelem elterelése céljából működésbe hozta a tűzjelzőt a templomban, majd egy kalapáccsal betörte a történelmi dokumentumot őrző vitrin üvegfedelét, de csak egy lyukat sikerült ütnie a vitrinen, a Magna Cartát nem tudta kivenni a tárlóból. Az őrök a látogatók segítségével perceken belül elfogták a szökni próbáló tettest.

Bár a felbecsülhetetlen értékű dokumentumot nem sikerült ellopnia, tettével 14 ezer font (5,5 millió forint) anyagi kárt okozott.

Ha sikerült volna a lopás, Royden az 1215-ös dokumentum legcsodálatosabbnak mondott fennmaradt példányától fosztotta volna meg a nemzetet – mondta az ügyész a bírósági tárgyaláson.

A bíró az ítéletet kihirdetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magna Carta hatalmas jelentőségű dokumentum Nagy-Britanniának és sok más országnak, amely osztja Nagy-Britannia demokratikus hagyományait. A bíró dicsérte a tolvajt feltartóztató turisták és alkalmazottak bátorságát is.

A tolvaj indítékai nem világosak. A férfi azt állította, hogy kételkedett a dokumentum eredetiségében. Ügyvédje azzal próbálta védeni a bíróság előtt, hogy egy 1991-es autóbalesetben agykárosodást szenvedett.

Földnélküli János (1167-1216) angol király 1215. június 15-én bocsátotta ki a modern alkotmányok alapjának tartott Magna Cartát, hogy jogaik írásba foglalásával lecsillapítsa a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt lázadozó nemeseket.

A dokumentum, amelyet a parlamentáris demokrácia irányába tett egyik első lépésként tart számon a történetírás, kimondja egyebek közt, hogy senki nem áll a törvények fölött, még a király sem.

Az 1215-ös chartát legalább 13 példányban készítették el, hogy szétküldjék a világi és egyházi hatóságoknak szerte az országba, ezekből maradt fenn nagyjából egészében négy kézirat, köztük a salisbury-i székesegyházban őrzött és a nagyközönség által megtekinthető példány. Két példányt a British Libraryben őriznek, egyet pedig a lincolni katedrálisban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!