kényelmetlen, egészségtelen

2019.06.04. 20:18

Nem akarnak többé magas sarkú cipőt hordani a japán nők

Már húszezer nő írta alá az online petíciót, amelyben arra kérik a kormányt, tiltsa meg a vállalatoknak, hogy kötelezővé tegyék ezeknek a lábbeliknek a viselését.

Forrás: Shutterstock

Fotó: PR Image Factory

A #KuToo elnevezésű kampányt – amelyet a MeeToo és a japán cipő (kutsu) és fájdalom (kutsuu) szavak keverékéből képeztek -, Isikava Jumi színésznő és szabadúszó író indította el, aki hétfőn juttatta el a petíciót a japán egészségügyi minisztériumhoz.

Isikava korábban arról számolt be egy Twitter-bejegyzésében, hogy magas sarkú cipő viselésére kötelezték egy ravatalozóban, ahol részmunkaidőben dolgozott. A posztjára rengeteg nő reagált.

„Munka után mindenki sportcipőbe vagy lapos talpúba bújik” – írta Isikava a kérvényben, megjegyezve, hogy a magas sarkú cipő bütyköket, vízhólyagokat és hátfájdalmat is okozhat. „Nehéz benne mozogni, nem lehet futni és fáj tőle az ember lába. Mindez pusztán a szokásokért” – tette hozzá a színésznő, aki szerint a férfiaknak nem kell hasonló elvárásokkal szembenézniük.

Az üzleti szférában dolgozó férfiaktól évtizedeken át elvárták a nyakkendő viselését, ám ez megváltozott azóta, hogy a kormány 2005-ben kampányt indított, amelyben a légkondicionálók használatának és az áramfogyasztásnak a visszaszorítására buzdította a vállalatokat. Ma már sok üzletember és kormánytisztviselő nem hord nyakkendőt a munkahelyén.

A japán egészségügyi minisztérium áttekinti a petíciót, amelyhez azonban nem fűzött kommentárt.

A brit Nicola Thorp 2016-ban indított hasonló petíciót Nagy-Britanniában az után, hogy hazaküldték a munkából, mert nem volt hajlandó magas sarkú cipőt viselni.

Egy hivatalos vizsgálat diszkriminatívnak találta az öltözködési előírásokat a brit munkahelyeken, ám a kormány később elutasította azt a törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna a vállalatoknak, hogy magas sarkú cipő viselésére kötelezzék női alkalmazottaikat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!