művészet vagy állatkínzás?

2018.06.20. 16:56

A bikaviadalokat népszerűsítené egy nemzetközi szervezet

A spanyolok, a franciák és a portugálok által alapított tanács az évszázados hagyományokat ápolná, mások viszont egyszerűen kegyetlenségnek tartják a szokást.

Bullfighter performs during the traditional Press Bullfight, the last event of the San Isidro Bullfighting Fair, held at Las Ventas bullring in Madrid, Spain, 10 June 2018. (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto)

Nemzetközi tanácsot hozott létre egy spanyolországi, egy franciaországi és egy portugál szervezet a bikaviadalok hagyományának népszerűsítésére.

A spanyol Bull Foundation of Lydia, a francia Observatoire National des Cultures Taurines és a portugál ProToiro szervezetek vezetői együttműködési megállapodást írtak alá, létrehozva az International Council of Bullfighting (ILC) elnevezésű tanácsot, amely a bikaviadalok kulturális, gazdasági, társadalmi és edukációs értékeinek népszerűsítését, valamint a gyakorlatot védő törvények és egyezmények országos és nemzetközi szintű képviseletét tűzte ki céljául.

A testület célja továbbá, hogy segítse a bikaviadalok gyakorlatához, védelméhez és népszerűsítéséhez kötődő kezdeményezéseket azokban az országokban, amelyek nem ismerik el a szellemi kulturális örökség részeként a gyakorlatot.

Spanyolországban, Portugáliában, Dél-Franciaországban, Mexikóban, Venezuelában, Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban és a Fülöp-szigeteknek is hagyományos látványosságnak számítanak a bikaviadalok.

A világ más részein vannak nem halálos kimenetelű változatai a bikaviadaloknak és vannak olyan területek is, ahol bikák küzdenek bikákkal, például a Perzsa-öbölben, Bangladesben, Peruban, a Balkán-félszigeten, Törökországban, Japánban és Koreában.

A hagyomány támogatóinak érvei között szerepel, hogy a bikaviadal egy művészeti forma, amelyet egyenrangúnak kellene tekinteni a tánccal, a festészettel vagy a zenével.

Emellett olyan hagyományról van szó, amelynek gyökerei legalább a római időkig nyúlnak vissza. A torreádorok képzettek és az összes látványosság ellenére az állatokat kíméletes módon ölik le.

Az ellenzők szerint azonban inkább egy ódon, barbár gyakorlatról, mintsem hagyományról van szó és a bikaviadal alapvetően nem szól másról, mint egy állat rituális lemészárlásáról a puszta szórakoztatás érdekében.

A bika halála pedig hosszan elnyúló és fájdalmas, szükségtelenül kegyetlen.

Az állatvédő szervezetek által gyűjtött adatok szerint Portugáliában 2500, Spanyolországban pedig csaknem 30 ezer bikát ölnek le évente a viadalokon.

Borítókép: Oscar Gonzalez/NurPhoto/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!