Újabb előrelépés

2020.02.26. 13:18

Női labdarúgó-bajnokság indul Szaúd-Arábiában

Pénzdíjas női futball-bajnokság indul Szaúd-Arábiában.

Forrás: Shutterstock

A labdarúgóliga megnyitóünnepségén az összes sportágat felügyelő országos szervezet, az SFA elnöke, Halid bin al-Valid bin Talal herceg azzal indokolta saját kezdeményezését, hogy megértették, a nők számára is közösségi szintű labdarúgásra van szükség

írja az Arab News hírportál.

A bajnoksággal kapcsolatos összes költséget az SFA fedezi, a pénzdíj 500 ezer riál (41,5 millió forint) lesz. A csapatokban 17 évesnél idősebb játékosok szerepelhetnek, az első szezonban Rijádban, Dzsiddában és Dammamban lesznek a mérkőzések, de a közeljövőben várhatóan további városok csatlakoznak a ligához. A márciusban kezdődő idény végén rájátszást rendeznek, a bajnokság pedig döntővel zárul majd.

A női liga megalapításához edzői és játékvezetői tanfolyamok kapcsolódnak, később pedig utánpótlás-bajnokságokat is indítanak.

Szaúd-Arábiában csupán két évvel ezelőtt engedélyezték nők jelenlétét nézőként a férficsapatok labdarúgó-mérkőzésein, és 2018-ban szüntették meg a nők autóvezetési tilalmát is. Tavaly óta a szaúdi nők férfi kísérő nélkül utazhatnak külföldre, és az éttermi szegregációt is eltörölték.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!