iditarod

2018.03.14. 14:55

Norvég hajtó nyerte az egyik legkeményebb téli viadalt

Joar Ulsom norvég hajtó nyerte az Iditarodot, a világ leghíresebb kutyaszánversenyét Alaszkában.

Norweigian musher Joar Leifseth Ulsom at the start of the 2015 Iditarod Sled Dog Race in Fairbanks, Alaska, 09 March, 2015. Photo: Scott Chesney/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Scott Chesney

Az 1600 kilométeres távot idén 9 nap és 12 óra alatt elsőként teljesítő 31 éves Ulsom nagy üdvrivalgás közepette ért a Nome-ban felállított célba. Mint azt korábban megírtuk, 2013 óta ismét a hagyományos útvonalon rendezték a világ legkeményebb kutyaszánversenyét.

Ulsom a harmadik, nem amerikai születésű versenyző, akinek sikerült elvinnie a trófeát.

A díj 50 ezer dollár (12,5 millió forint) pénzjutalommal jár. A tavalyi győztes még több mint 70 ezer dollárt kapott, ám a verseny egyik fő szponzora azóta kivonult, és ez érzékenyen érintette a kutyaszánverseny szervezését.

A verseny renoméját egyfelől az tépázta meg, hogy az állatvédők céltáblája lett, másfelől kirobbant az első doppingbotrány is. A szervezők ezt követően új szabályokat vezettek be, amelyek szerint a hajtókat terheli a felelősség az esetleges pozitív doppingtesztekért.

Tavaly az amerikai Mitch Seavey nyerte az Alaszkát átszelő hagyományos Iditarod kutyaszánversenyt 8 nap és 3 óra alatt, minden idők legjobb eredményével, ráadásul ő volt a legidősebb hajtó a verseny történetében.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett futamon a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban. Az első versenyen indult Mitch Seavey édesapja is.

Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.

Borítókép: Joar Leifseth Ulsom a 2015-ös verseny rajtjánál.

AFP PHOTO / DPA / Scott Chesney

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!