túl a koronaékszer lakodalmon is

2018.09.25. 12:36

Örök szerelem: több mint 80 éve él együtt a világrekorder házaspár

A párnak öt lánya, 13 unokája és 25 dédunokája van.

Több mint 80 év él együtt egy japán házaspár, amelyet e tekintetben csúcstartónak ismert el a Guinness Világrekordok. Az együttvéve 208 éves párt kedden köszöntötte fel Takamacu város polgármestere.

A 108 éves Macumoto Maszao és a 100 éves Macumoto Mijako egy idősotthonban él Takamacuban, Kagava kormányzóságban. Macumotóékat július 25-én ismerte el hivatalosan is a világ leghosszabb életű házaspárjaként a Guinness.

Mi is az a koronaékszer lakodalom?

Bár már az aranylakodalom is viszonylag keveseknek adatik meg, az utána következő évfordulókra is léteznek elnevezések. A 60. évforduló a gyémántlakodalom, majd következik a vaslakodalom, majd a kőlakodalom. A 70. évforduló a kegyelmi-lakodalom, a 75. évforduló pedig a koronaékszer lakodalom. A japán házaspár 80. évfordulójára már egyébként elnevezés sincs.

Mindketten a Japán délnyugati részén fekvő Oita kormányzóságban születtek, és 1937-ben házasodtak össze. A férfit röviddel az esküvő után besorozták és a japán császári hadsereg tagjaként Kínába vezényelték. 1946-os hazatérte után kikötői munkás lett. Miután nyugdíjas lett, a kellemes klímájú Takamacu városba költöztek.

A hosszú élet titkáról faggatva az agg Maszao azt mondta, hogy szereti a testedzést, valószínűleg ezért egészséges a teste. A leszármazottak szerint a pár hosszú életének titka nemcsak Maszao erejében rejlik, hanem Mijakóéban is, aki még 98 évesen is főzött a családra.

A párnak öt lánya, 13 unokája és 25 dédunokája van.

Macumotóék csak az élők körében világrekorderek, az abszolút csúcsot a norvég Karl Dolven (1897-2004) és Gurdren Dolven (1900-2004) tartja, akiknek együttes életkora halálukra elérte a 210 évet.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!