katasztrófaturizmus

2021.11.13. 13:30

Ragyogó ajánlat: kiadásra kínálnak egy lakást Csernobilban

A harmincöt éve lezárt, katasztrófa sújtotta terület a turizmusból profitálna.

Az állami területek értékesítését intéző Ukrán Állami Ingatlanalap meghirdette az első olyan aukciót, amelyben a résztvevők a csernobili tiltott övezetben lévő ingatlanra tehetnek ajánlatot – írta meg a Magyar Nemzet a híradás nyomán, ami a Kárpátaljai Igaz Szóban jelent meg. A kárpátaljai magyar nyelvű honlap úgy tudja, egy 82 négyzetméter területű – a képek tanúsága alapján valamelyest felújított – lakás kerül kalapács alá, amely Pripjaty egyik, az egykori erőmű dolgozóinak lakhelyéül szolgáló épületében van, a szellemváros főutcáján.

A helyiség bérleti díjának minimális kikiáltási ára 4200 hrivnya, azaz körülbelül 50 ezer forint.

A felhívás semmilyen megkötést nem tartalmaz, a győztes licitáló bármilyen célra felhasználhatja az ingatlant, de a kezelő reményei szerint valamilyen vállalkozó szerzi meg a jogot. Tekintve, hogy a csernobili zóna lényegében üres, valamilyen turisztikai megoldás tűnik az egyetlen logikus befektetésnek. Az viszont akár ígéretes is lehet.

Miután 2019-ben az HBO bemutatta saját gyártású Csernobil című sorozatát, a nagy sikerű film hatására rendkívül megélénkült, legalább 80 százalékkal nőtt a területre érkező látogatók száma. A katasztrófaturizmusra egész iparág épült, külön ügynökségek szakosodtak a túravezetésre a veszélyes zónában, jelenleg körülbelül 100-150 dollárért (30-45 ezer forintért) kínálnak egynapos programot, ahol persze sugárzásmérő is dukál az úthoz. A koronavírus-járvány persze itt sem tett jót az idegenforgalomnak, tavaly a látogatók száma jelentősen visszaesett.

Kijevnek azonban határozott célja, hogy tőkét kovácsoljon a rossz emlékű nukleáris katasztrófából. Ennek keretében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már két évvel ezelőtt rendeletet adott ki, amelynek lényege, hogy kihasználhassák a Csernobilban rejlő idegenforgalmi lehetőségeket.

Csernobilt meg kell mutatnunk a világnak: tudósoknak, ökológusoknak, történészeknek, turistáknak. Sajnos a tiltott zóna jelenleg a korrupció jelképe. A rendvédelmi szervek kenőpénzt szednek a turistáktól, illegálisan szállítanak ki onnan fémhulladékot, illetve használják fel természeti erőforrásait

– fogalmazott akkor az államfő.

A nagyratörő tervekből egyelőre nem sok valósult meg, de a következő években elvileg indulnak a munkálatok. Ennek keretében felújítják a csernobili belépési pontot, a vasutat, továbbá a buszállomást, egy lakóépületet, valamint egy kávézót.

A tiltott övezet nagy része egyébként lakhatásra még mindig alkalmatlan, ennek ellenére a területen mintegy százan élnek, javarészt idős emberek, akik a veszéllyel dacolva mégis visszaköltöztek otthonaikba.

Borítókép: Turisták szemlélik a csernobili atomerőmű védőépületét 2019. augusztus 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!