mindenkit lekörözött

2019.03.12. 11:01

Rekordidő alatt evezte át az Atlanti-óceánt egy féllábú sportoló

Két hónap alatt jutott el a portugál partoktól Dél-Amerikáig.

Lee Spencer, a 49-year-old former British marine, known as 'The Rowing Marine', rows as he arrives in Cayenne, French Guiana, early on March 11, 2019, after smashing solo Atlantic rowing record from mainland Europe to South America. - Spencer originally embarked in Portimao, Portugal. He spent 60 days offshore to cross the Atlantic through 3,800 nautical miles, becoming the first physically disabled person to make the solo crossing from mainland Europe to South America and also smashing the able-bodied record, according to his team. (Photo by jody amiet / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jody Amiet

A 49 éves egykori tengerészgyalogos, Lee Spencer két hónap alatt jutott el a portugáliai Portimaóból a dél-amerikai Francia Guyanába, 36 nappal megjavítva a korábbi csúcsot, amelyet egy nem mozgássérült norvég atléta, Stein Hoff állított fel 2002-ben. Ő 96 nap 12 óra 45 perc alatt tette meg az 5600 kilométeres utat.

A testi fogyatékosok hasonló rekordját eddig a brit Stuart Boreham tartotta, aki 109 nap 12 óra és kilenc perc alatt jutott el a Kanári-szigetekről a közép-amerikai Barbadosba 2004-ben.

Spencernek annak ellenére sikerült látványosan megjavítani a korábbi világrekordot, hogy helyzetmeghatározó műszerének meghibásodása miatt négy napig rostokolt a Kanári-szigeteken.

Az atléta január 9-én indult Portugáliából, és helyi idő szerint hétfő hajnali fél 2-kor jelentette be a Twitteren megérkezését a Francia Guyana-i partokhoz.

A veterán tengerészgyalogos háromszor is megjárta Afganisztánt, ahonnét mindannyiszor épségben hazatért; jobb lábát, amelyet művégtaggal pótoltak, egy közlekedési balesetben veszítette el 2014-ben.

Indulása előtt Spencer azt mondta, reméli, hogy teljesítménye nyomán másként néznek majd a fogyatékos emberekre. Szerinte senkit sem szabad pusztán a fogyatékossága alapján megítélni.

Lee Spencer 2015 decemberében három másik végtagfogyatékos volt katona társaságában keresztülevezett az Atlanti-óceánon. Négyüknek mindössze három saját lábuk volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!