Változó étrend

2021.11.29. 20:55

Rénszarvasra vadászó jegesmedvét filmeztek le a Spitzbergákon

A jég olvadásával megváltozhatott a jegesmedvék étrendje egy videófelvétel szerint: egy lengyel kutatóállomás kamerája rögzítette, amint egy jegesmedve rénszarvasra vadászik a norvégiai Spitzbergákon.

A fiatal hím ragadozó a jeges vízbe űzi a szarvast, ott elkapja, megfojtja, majd partra vonszolja és felfalja. Ez az első alkalom, hogy ilyen jelenetet rögzített kamera.

A felvétel 2020. augusztus 21-én készült, amikor a tengerjég visszahúzódott, aminek hatására a jegesmedvék étrendjének fő fogását jelentő fókák is eltűntek.

„Az egész helyzet olyan bámulatos volt, mintha egy dokumentumfilmet néztünk volna. Szinte hallani lehetett a narrátort, amint azt mondja: ezt nézned kell, mert valószínűleg soha többé nem látsz ilyet” – mondta Izabela Kulaszewicz, a Gdanski Egyetem biológusa.

Két nappal később a kutatók ugyanazt a medvét egy másik rénszarvastetemből falatozva látták.

A kutató és munkatársai a Polar Biology című tudományos lapnak is beszámoltak tapasztalataikról. Véleményük szerint az eset egyike azon megfigyeléseiknek, amelyek arra utalnak, hogy a jegesmedvék egyre többször vadásznak szárazföldi állatokra, hogy pótolják a fókák hiányát.

Az Északi-sarktól mintegy 1000 kilométerre lévő Spitzbergákon nagyjából 300 jegesmedve és 20 ezer rénszarvas él. A tanulmány szerzői szerint több jel is utal arra, hogy a jegesmedvék az elmúlt évtizedekben mind gyakrabban vadásznak rénszarvasokra.

Véleményük szerint ebben két tényező játszik fő szerepet: egyrészt a visszahúzódó jég miatt hosszabb időre kerülnek szárazföldre a jegesmedvék, másrészt az 1925 óta életben lévő vadászati tilalom miatt egyre jobban emelkedik a Spitzbergák rénszarvasainak száma.

Más kutatók szerint azonban nem kell túl sok következtetést levonni az esetből. Ha a jegesmedvék már az 1950-es és 1960-as években is vadásztak rénszarvasokra, azt nagyon kis eséllyel vették volna észre, mivel akkoriban kevesebb ember, kevesebb medve és kevesebb rénszarvas élt a Spitzbergákon. Most viszont a modern technika és a közösségi média eszközeivel, amikor mindenkinek van kamerája, a hírek gyorsan terjednek – véli Andrew Derocher, az Albertai Egyetem professzora.

Bár a magas kalória- és zsírtartalmú szakállas fókák (Erignathus barbatus) alkotják a fő táplálékát, a jegesmedve fogyaszt tojásokat, madarakat, rágcsálókat és még delfineket is. A felnőtt rénszarvas 70-90 kilogrammot nyom, remek kiegészítő táplálék lehet e medvék számára a szűkös nyári időszakban, amely egyre hosszabbra nyúlik a globális felmelegedés hatására.

A szakemberek szerint az új étrend nem jelent változást az állatok populációja számára.

„Bár az esetenként sikeres rénszarvasvadászat jól jöhet egy-egy medve számára, véleményem szerint kis jelentősége van mind a medvék, mind a rénszarvasok populációjára tekintettel” – fejtette ki Ian Stirling, a Kanadai Vadvédelmi Szolgálat munkatársa.

A jegesmedvék (Ursus maritimus) jó úszók, de a szárazföldön hosszú távon nem tudnak lépést tartani a rénszarvasokkal.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!