varázslat

2019.04.08. 13:12

Rubik-kockákból készít celebportrékat egy fiatalember

A fiatal olasz művész különleges portréi több ezer dollárért kelnek el, nemrégiben a manhattani Gallery 104-ben állították ki műveit.

Forrás: Shutterstock

A 24 éves Giovanni Contardi azzal vált híressé, hogy Rubik-kockákból rak ki portrékat olyan celebekről, mint LeBron James, Rihanna vagy Justin Timberlake. Hobbija ma már egyfajta üzleti vállalkozás is lett, a legdrágábban elkelt alkotásáért több mint 8 millió forintot kapott – írja a Növekedés.

A fiatal olasz művész különleges portréi több ezer dollárért kelnek el, nemrégiben a manhattani Gallery 104-ben állították ki műveit.

Első eladott Rubik-kocka-portréja – amely a néhai Amy Winehouse énekesnőről készült – mintegy 5 ezer dollárért (közel 1,5 millió forintért) kelt el.

Az eddigi legdrágább alkotása – amely 700 Rubik-kockából készült – 29 ezer dollárba (több mint 8 millió forintba) került, amelyet tavaly fizetett ki egy megrendelő, aki feleségét lepte meg ezzel karácsonyra.

Korábban Contardi maga vásárolta az alkotásaihoz szükséges Rubik-kockákat (amelyek ára mintegy 5 dollár), azonban nemrégiben a Rubik-kocka hivatalos nagykövete lett.

Az általában fotók alapján megalkotott portrék – amelyek között John Lennonról, Marilyn Monroe-ról, vagy Freddie Mercury-ről készült arcképek is megtalálhatók – legalább 3-4 héten át készülnek. Az idő jó része azzal telik el, hogy Contardi kigondolja, egyfajta puzzle-ként miként illeszti egymáshoz a hat színből álló Rubik-kockákat.

Amint már megtervezte az adott portré dizájnját, magának a műnek az elkészítése csupán két óra alatt megvan – árulta el a CNBC-nek. Ilyenkor valójában egymáshoz illeszti a több száz, előzetesen megfelelően kirakott Rubik-kockát, hogy azokból kijöjjön az előre kigondolt minta.

Contardi igazi profinak nevezhető a Rubik-kockák kirakásában, ugyanis már mintegy 10 éve hódol szenvedélyének. Valójában régebben részt vett Rubik-kocka kirakó versenyeken is, sőt, a 2011-es világbajnokságon is elindult, ahol díjakat nyert. Bár már nem versenyez, de még most is átlagban kevesebb mint 10 másodperc alatt kirak egy Rubik-kockát.

Contardi a középiskolás évei alatt jött rá arra, hogy a Rubik-kockákkal a kirakáson kívül mást is, még kreatívabb dolgokat is lehet kezdeni. Az első portréját 17 évesen készítette Edvard Munch ikonikus festményéről, A Sikolyról. Ehhez több mint 900 Rubik-kockát használt fel.

A középiskola után Ausztráliába ment, Melbourne-ben dolgozott egy kávézóban. A munka mellett pedig továbbra is űzte különleges hobbiját. A közösségi médiában megosztotta a portrékról készített fotókat, amelyek azután kaptak nagyobb nyilvánosságot, hogy olyan celebek, mint Will Smith vagy Dwayne Johnson is posztolta a róluk készült portrékat.

Azóta már természetesen nem dolgozik a kávézóban, hanem minden idejét a most már egyfajta üzleti vállalkozásként is felfogható hobbijának szenteli. Contardi jelenleg is aktívan használja a közösségi médiát, az Instagramon közel 350 ezer követője van.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!