Járvány

2021.08.03. 08:10

Sokan nem engedhetik meg maguknak a nyaralást

Az Európai Unió lakosainak 28 százaléka nem engedheti meg magának, hogy egy évben egyszer otthonától távol vakációzzon, ez az arány átlagosan mintegy 60 százalék azoknak a körében, akiknek a jövedelme a szegénységi küszöb alatt van – olvasható az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) hétfőn közzétett tanulmányában.

People pack the beach as they sunbathe and swim in Moscenicka draga, near Croatia's western town of Rijeka, on the Adriatic sea, on July 10, 2020. - The number of tourists in Croatia has increased, but at the same time the number of people suffering from COVID-19 is growing. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Denis Lovrovic

Az EU statisztikai hivatalának adataira alapozott felmérés szerint az uniós tagállamok közül

Görögországban a legrosszabb a helyzet, ahol a szegénységi küszöb alatt élők 88,9 százalékának nem telik nyaralásra.

A dél-európai országot Románia, illetve Horvátország követi 86,8, illetve 84,7 százalékkal. Magyarország a 27 tagállam között a 17. helyen áll, az alacsony jövedelműek 72,8 százaléka nem tudja megfizetni a lakhelyétől távoli szünidőt.

A felmérés azt is megállapította, hogy 16 uniós tagállamban a nyaraláshoz való hozzáférés terén tovább nőttek a különbségek azok között, akiknek a nettó jövedelme nem éri el a nemzeti mediánjövedelem 60 százalékát, illetve akik e küszöbérték felett keresnek. Romániában például a szegénységi kockázatnak kitett emberek 86,8 százaléka nem engedhette meg magának a nyaralást, szemben a szegénységi küszöb felett élők 46,7 százalékával. Ez a 40,1 százalékpontos különbség 2010 óta 17,1 százalékponttal nőtt.

Horvátországban, Görögországban, Bulgáriában és Csehországban tapasztalható a legnagyobb egyenlőtlenség a nyaraláshoz való hozzáférés szempontjából.

Az ESZSZ sajtóközleménye szerint a szövetség együttműködik az Európai Parlamenttel annak érdekében, hogy az európai minimálbérről szóló jogszabályba bekerüljön egy „tisztességes küszöbérték”, amely biztosítaná, hogy a törvényes minimálbér soha ne legyen kevesebb, mint a mediánbér 60 százaléka. Ez mintegy 24 millió ember számára jelentene fizetésemelést.

Az Európai Bizottság tavaly októberben tette közzé az európai minimálbérről szóló jogszabályjavaslatot, amelynek előterjesztéséről az Európai Parlament és a tagállamok tárgyalnak.

Borítókép: Nyaralók Horvátországban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!