Csúcs után

2018.05.08. 13:48

Sokat javult Kim Dzsong Un megítélése a dél-koreai diákok körében

Az észak-koreai vezetőt negatívan megítélők aránya a találkozó előtti 87,7 százalékról 25,8 százalékra esett.

This picture taken by North Korean news agency KCNA (Korean Central News Agency) on March 2, 2017 and released on March 3 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) and his wife Ri Sol-Ju (2nd R) visiting the Mangyongdae Revolutionary School in Pyongyang to plant trees with its students on a tree planting day. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Fotó: AFP

Az április végi Korea-közi csúcstalálkozó után megtízszereződött azoknak a dél-koreai diákoknak a száma, akik kedvezően ítélik meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt.

A szöuli Kukmin Egyetem elsőéves hallgatói körében végzett közvélemény-kutatás során a résztvevők 48,3 százaléka válaszolta azt, hogy kedvező benyomása alakult ki az észak-koreai vezetőről a Mun Dzse In dél-koreai elnökkel tartott találkozója után.

Ezzel szemben a megkérdezetteknek mindössze 4,7 százaléka számolt be arról, hogy már a találkozó előtt is pozitív képet alkotott róla. Az észak-koreai vezetőt negatívan megítélők aránya mindeközben a találkozó előtti 87,7 százalékról 25,8 százalékra esett.

Ami az ország egészét, Észak-Koreát illeti, a csúcstalálkozó előtt a megkérdezettek 66,1, utána már csak 17,9 százaléka táplált negatív érzelmeket iránta, s ezzel egy időben 19,8-ről 57,3 százalékra nőtt azoknak a száma, akiknek pozitív volt a benyomásuk.

Fotó: AFP

A felmérést az egyetemen újságírást oktató Li Csang Hjon professzor végezte elsőéves hallgatók körében. A csúcs előtti felmérés során a diákoknak olyan kifejezések jutottak eszükbe Kim Dzsong Un-ról, mint diktátor, nukleáris, kegyetlenség, elhízottság, erőszak és kiszámíthatatlanság. A csúcstalálkozó után azonban olyan jelzőkkel illették az észak-koreai vezetőt, mint nyílt, nagyvonalú, fiatalos, szellemes, megnyerő, széles-látókörű és élénk.

Li professzor az eredményt értékelve rámutatott, hogy a dél-koreai diákok először láthatták Kim Dzsong Unt élő közvetítésben, és a történelmi jelentőségű találkozó a róla korábban rögzült sablonos elképzeléseiket pozitív irányba terelte.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!