Földanya

2017.09.01. 16:21

Szinte örömtáncot jártak a rómaiak a régen várt eső miatt

Előtte száz napig egy csepp sem esett.

Száz nap szárazság után ismét esett az eső Rómában pénteken, amit az olasz főváros lakosai valóságos örömünneppel fogadtak.

A kevesebb mint egy órán át eső csapadékot régóta várták Rómában, ahol május óta tartott a szárazság. Három metrómegállót le kellett zárni az állomásokat elöntő víz miatt.

A rómaiak örömmel fogadták a hűsítő esőt, amely egy kicsit a porlepte várost is megtisztította. Azonnal kinyitották az ablakok zsalugátereit, hogy friss levegő jusson be a lakásokba. Sokan esernyő nélkül álltak ki az esőbe, hogy élvezhessék a hőség enyhülését.

Az év eleje óta csak 26 nap esett az eső az olasz fővárosban, ahol nyár eleje óta hét hőhullám követte egymást. Az utóbbi negyven évben Rómában az idei volt a legmelegebb augusztus, 31,1 Celsius fokos átlag hőmérséklettel. Az olasz zöldek pénteken közölt adatai szerint az olaszországi városok egy részében egész nyáron egy csepp csapadék nem esett.

Máshol viszont – főleg Itália északi részén – a nagy szárazságot ismétlődő hirtelen és pusztító erejű viharok törték meg. A következő napokban újabb esőt várnak Rómában.

Péntek estétől az olasz fővárosban vízkorlátozás lép életbe a víznyomás éjszakai csökkentésével.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!