szigorítás

2019.08.16. 09:27

Tapasztalatlan hegymászókat nem engednének a Mount Everestre

A nepáli bizottságnak abból lett elege, hogy idén minden eddiginél többen haltak meg a zsúfoltság miatt.

Forrás: AFP

Fotó: Gesman Tamang

A testület csak olyanoknak adna engedélyt, akik már megmásztak más magas hegycsúcsokat, jól felkészülve érkeztek az erőpróbára és van igazolásuk arról, hogy egészségükkel minden rendben van, illetve biztosítással is rendelkeznek, amely szükség esetén fedezi mentésük költségeit.

A bizottság által szerdán közzétett javaslatok szerint a Mount Everestre tartóknak engedélyük megszerzéséhez igazolniuk kellene, hogy megmásztak már legalább egy 6500 méternél magasabb hegycsúcsot. Minden hegymászónak fel kellene fogadnia egy tapasztalt hegyi vezetőt is.

A tavaszi mászószezonban 11 ember vesztette életét a Mount Everest megmászása közben, közülük kilenc próbálkozott a hegycsúcs déli, nepáli oldaláról. Az idei volt az egyik legnagyobb emberveszteséggel járó szezon a hegyen.

A nepáli kormány számos bírálatot kapott azért, hogy túl sok – 381 – hegymászónak adott engedélyt idén a világ legmagasabb hegycsúcsának megmászására. A hatóságokat bírálták azért is, hogy nem akadályozták meg a tapasztalatlan mászók feljutását, akik akadályozták a többieket a hegy megmászásában a néhány hétig tartó szezonban.

A nepáli kormány a javaslatok nyomán minden bizonnyal változtatni fog a hegymászókra vonatkozó szabályokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!