Modern műalkotás

2021.09.13. 17:35

Teljesen becsomagolták a párizsi diadalívet

A július óta tartó munkához 25 ezer négyzetméter újrahasznosított anyagot használt fel a 95 főből álló csapat.

Workers unravel silver blue fabric, part of the process of wrapping L'Arc de Triomphe in Paris on September 12, 2021, designed by the late artist Christo. - Work has begun on wrapping the Arc de Triomphe in Paris in silvery-blue fabric as a posthumous tribute to the artist Christo, who had dreamt of the project for decades. Bulgarian-born Christo, a longtime Paris resident, had plans for sheathing the imposing war memorial at the top of the Champs-Elysees while renting an apartment near it in the 1960s. (Photo by Thomas SAMSON / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Thomas Samson

A tavaly elhunyt bolgár származású művész, Christo 60 évig készülő terve vált valóra a párizsi diadalív, az Arc de Triomphe becsomagolásával. A látványosság hivatalos megnyitóját szeptember 18-án tartják, október 3-án pedig elkezdik az installáció elbontását.

Christo és francia felesége, Jeanne-Claude, aki 2009-ben hunyt el, 1962-ben kezdett el dolgozni a diadalív becsomagolásának tervein. A művész egy fotómontázst is készített arról, hogyan képzeli a megvalósítást. Mivel azonban úgy gondolta, soha nem adnának engedélyt a munkálatokra, lemondott a tervről. Aztán 2017-ben viszont egy kiállításával kapcsolatban felelevenítette a gondolatot, a párizsi városvezetés és a műemlékvédelem pedig áldását adta rá.

Vladimir Javacsev, a művész unokaöccse, aki a munkálatokat felügyelte, elmondta, nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy mindent Christo elképzelései szerint csináljanak.

A 14 millió eurós, vagyis 4,8 milliárd forintos projektet teljes egészében Christo előkészítő tanulmányai, vagyis a rajzok és a modellek eladásából fedezték. A művész halála előtt elmondta, hogy 18 hónapot töltött a projekt részletes terveinek kidolgozásával.

A művész és felesége abban hitt, hogy munkájuk végső soron a szabadságot jelképezi.

Vince Davenport, Christo egyik mérnöki tanácsadója, aki 35 évig dolgozott vele, elmondta, hogy a művész projektjeivel kapcsolatos különleges kihívás az, hogy egyedülállók. Korábban tehát nem csináltak még ezekhez hasonlót, és a tanácsadó szerint soha többé nem is fognak.

Christo Hriszto Javacsev néven született Bulgáriában. Tanulmányait 1952 és 1956 között a szófiai Képzőművészeti Főiskolán, majd a bécsi és a prágai Képzőművészeti Akadémián végezte. 1958-ban Párizsba, majd 1964-ben New Yorkba költözött. 1973-ban megkapta az amerikai állampolgárságot. Ő volt az 1960-as évek pop-art irányzatával rokon, úgynevezett concept-art egyik első képviselője. Munkásságát 1958-ban tárgyak becsomagolásával kezdte, 1961-től pedig középületek és tájelemek becsomagolásával is foglalkozott. Legismertebb ezek közül a párizsi Pont Neuf híd, a chicagói Modern Művészeti Múzeum és a berlini Reichstag épülete. Ezenkívül hordókból épített piramist 2007-ben az Egyesült Arab Emírségekben, 2018-ban pedig a londoni Hyde Parkban lévő Serpentine-tavon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!