felfedezés

2018.05.22. 18:37

Tényleg az emberi hangot imitálták a világ első hegedűi

Basszusok és baritonok, altok és tenorok hangjai alapján készülhettek a hangszerek.

Zenetörténészek már régóta gyanították ezt, egy most bemutatott tanulmány pedig be is bizonyította, hogy a 16-18. századi hangszerkészítők így tervezték meg hegedűiket.

A Tajvani Nemzeti Egyetem kutatói arra kértek egy hivatásos hegedűst, hogy szólaltasson meg 15 antik hangszert, köztük egy 1570-ben Andrea Amati, a négyhúros hegedű atyjaként számon tartott cremonai hangszerkészítő egyik darabját.

A megszólaltatott hegedűk között voltak Stradivari-hegedűk is – amelyeket egyébként szintén Amati munkája alapján fejlesztettek tovább.

A kutatók rögzítették a 15 antik hangszeren a hivatásos hegedűs által lejátszott hangsorokat. Ezután rögzítették 16 és 30 év közötti 8 férfi és 8 nő hangját, akik gyakori angol magánhangzókat énekeltek fel.

Az akusztikai elemzések alapján a tudósok arra jutottak, hogy egy 1570-es Amati-hegedű és egy 1560-as Gasparo da Salo által készített hegedű férfi énekesek basszus és bariton hangját utánozza.

„Fennáll a lehetősége, hogy ebben a korszakban a hegedűkészítő mesterek a férfi hangok utánzására tervezték ezeket a hangszereket”

- áll a tudósoknak az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányában.

„Ezzel ellentétben a Stradivari-hegedűket magasabb frekvenciájú formánsok jellemzik, így viszonylag jobban hasonlítanak a női hangokhoz” – tették hozzá a szakértők.

- tették hozzá a szakértők.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Elnur

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!