Nagyszerű lelet

2018.08.07. 15:46

Trójánál négyszer nagyobb várat találtak Erdélyben

Ez lehet Kelet-Európa egyik legfontosabb régészeti felfedezése.

Egy 90 hektáros alapterületű vár alapjaira bukkant egy román és német régészekből álló csoport az Arad megyei Újszentanna mellett – számol be róla a Főtérre hivatkozva a 888.hu. Mint írják, a szakemberek szerint a várat a bronzkorszakban, körülbelül 3400 évvel ezelőtt építhették.

Fotó: 888.hu

Az ásatások 2009-ben kezdődtek a környéken németországi támogatással, a munkálatokat a frankfurti Goethe Egyetem egyik professzora irányítja. Rüdiger Krause elmondása szerint azt szeretnék kideríteni, miért volt szükség egy ilyen óriási alapterületű erődítmény megépítésére ebben a régióban.

Fotó: 888.hu

A cikk idézi a professzort, aki összehasonlításképp rámutat, hogy a trójai vár 29 hektáros alapterületű, míg az újszentannai erődítmény legalább 90 hektáros. Míg a trójai kizárólag kőből épült, az újonnan felfedezett óriási erődítmény vélhetően fából és agyagból készült, ami fejlettebb civilizációra utal.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!