Kalandos nyomozás

2020.01.21. 10:53

Újabb kincsre bukkant a holland Indiana Jones

Több mint egy évtizednyi kutatás után került elő a ritka, 15. századi perzsa kézirat.

Forrás: YouTube

Fotó: Szucs Csaba

Több mint egy évtizednyi nemzetközi kutatás után került elő Háfiz középkori perzsa teológus, misztikus költő híres versgyűjteményének egyik legkorábbi fennmaradt példánya, amelynek ügye állítólag még az iráni titkosszolgálat érdeklődését is felkeltette.

A nagyjából egymillió eurót érő aranyozott kötetnek egy Németországban élt iráni antikkönyv-kereskedő, Djafar Ghazy gyűjteményéből kélt lába. Az 1462-1463-ból való kézirat eltűnését Ghazy családja vette észre az idős férfi 2007-ben bekövetkezett halála után.

Amikor a hozzátartozók átnézték a könyvkereskedő számítógépét kiderült, hogy a világtól elvonultan élő Ghazy több száz régi kéziratot gyűjtött össze, amelyeknek azonban egytől egyig nyoma veszett.

A német rendőrség 2011-ben megtalálta a hiányzó kéziratok egy részét, 174 darabot egy másik iráni nyugdíjas otthonában, aki Ghazy barátja volt.

A legfontosabb darab, Háfiz divánjának egyik legkorábbi és legpontosabb példánya azonban még mindig hiányzott

idézte fel a műkincsek Indiana Jonesaként emlegetett Arthur Brand, a kézirat megtalálója.

2016-ban a német hatóságok szórólapot tette közzé a könyvről és 50 ezer euró pénzjutalmat ígértek a nyomravezetőnek, ám úgy tűnt hiába.

Két éve Brandet telefonon megkereste egy iráni műkereskedő, aki azonnal találkozni akart vele Németországban.

A férfi azt mondta nekem, hogy az iráni követséghez kötődő két hivatalos személy kereste fel őt. A két férfi, akik a kereskedő állítása szerint iráni titkos ügynökök voltak, azt mondták neki, hogy az elveszett divánnal kapcsolatos minden információt jelentsen

mondta Brand az AFP francia hírügynökségnek, megjegyezve, hogy informátora egyértelműen fenyegetve érezte magát és ezért határozott úgy, hogy segítséget kér.

Irán ekkora már bejelentette, hogy minden jogi eszközt bevet annak érdekében, hogy visszaszerezze a 2011-ben megtalált kéziratokat, amelyek közül Németország kettőt visszaadott Teheránnak, ám a többiről úgy döntött, hogy azok döntő része jogosan volt a gyűjtő birtokában.

Világossá vált számomra, hogy Irán is az elveszett divánt keresi, ezért elkezdtem versenyt futni az idővel, hogy én találjam meg előbb a könyvet, mivel az a Ghazy család tulajdonát képezi

mondta Brand.

A holland műkincsnyomozó Londonba repült, hogy találkozzon egy neve elhallgatását kérő férfival, akit rendkívül felzaklatott a német rendőrség szórólapjának látványa és elmondta, hogy látta a könyvet, mivel egy barátja adta el azt egy jelentős vevőnek.

Brand szerint akkor már az iráni ügynökök is a brit fővárosban voltak és a kézirat után kérdezősködtek.

A vevő persze ledöbbent és tajtékzott a dühtől, elvégre egy lopott könyvet adtak el neki és most mindenki, beleértve az iráni kormányt is a könyv nyomában volt

mondta Brand, akinek közbenjárásával a vevő végül átadta a kéziratot 2019 végén.

Brand a jövő héten adja át a könyvet a német rendőrségnek Münchenben. Ludwig Waldinger rendőrségi szóvivő szerint a következő lépéseket már Ghazy örököseivel vitatják meg.

A szakértők szerint Háfiz divánjának ezen példánya nagy történelmi jelentőséggel és irodalmi értékkel bírhat a tudósok és a perzsa költő csodálói számára egyaránt.

Borítókép: Arthur Brand

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!