Evolúciós biológia

2019.11.14. 13:49

Úttörő felfedezést tettek kínai és dán kutatók

Genetikai anyagot nyertek ki a valaha élt legnagyobb emberszabású kövületéből.

Lab technicians work in the P3, the Pasteur Institute's laboratory dedicated to the Ebola virus, in Bangui on May 31, 2018. Having affected the Democratic Republic of Congo, the Ebola virus threatens to spread to the Central African Republic where the Ministry of Health, supported by the WHO, has put in place risk prevention measures. / AFP PHOTO / FLORENT VERGNES

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Florent Vergnes

A valaha élt legnagyobb emberszabású majom, a Gigantopithecus blacki egy csaknem kétmillió éves maradványából sikerült genetikai anyagot kinyerniük kínai és dán kutatóknak.

A Nature tudományos folyóirat friss számában publikált tanulmány szerint először sikerült ősi fehérjét kinyerni egy szubtrópusi környezetben megőrződött fosszíliából, ami úttörő eredménynek számít az evolúciós biológia területén.

A kutatóknak még 2018-ban sikerült egy 1,9 millió évvel ezelőtt élt Gigantopithecus blacki zápfogának zománcrétegéből fehérjét kivonniuk. A megkövesedett ősmaradványt a délnyugat-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület egyik barlangjában fedezte fel 2008-ban Vang Vej, a Santungi Egyetem professzora és csapata.

A genetikai anyag segítségével a szakembereknek sikerült megállapítaniuk, hogy a Gigantopithecus blacki a ma élő orangutánokkal állhat távoli rokonságban egy 10-12 millió évvel ezelőtt élt közös ős révén.

A kutató szerint a fogzománc vastagsága és keménysége, valamint az a tény, hogy a fosszília egy viszonylag stabil hőmérsékletű és páratartalmú barlangban töltötte az elmúlt évmilliókat, mind kedvező feltételeket jelentettek ahhoz, hogy a maradvány jó állapotban maradjon fenn.

A Gigantopithecus blacki csaknem 3 méter magas volt és testsúlya a 600 kilogrammot is elérhette.

A fajt 1935-ben jegyezték le először egyetlen fogmaradvány alapján. Feltehetőleg a mai Délkelet-Ázsia területén élt 2 millió évvel ezelőtt és 300 ezer éve pusztulhatott ki, amikor erdős élőhelyeit szavannák váltották fel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!