felháborodás

2018.06.30. 13:31

Veszélyeztetett hegyi gorillák között kutatnak olaj után

Környezetvédők már májusban tiltakoztak a kongói kormány terve ellen.

Olajfúrásokat engedélyez a Kongói Demokratikus Köztársaság a világörökség részét képező nemzeti parkokban, ahol például a kihalás által fenyegetett hegyi gorillák ás más veszélyeztetett emberszabású majmok élnek.

A Virunga Nemzeti Park területének ötödén, valamint a világ legnagyobb védett esőerdőjének otthont adó Salonga Nemzeti Parkban is lehetővé teszik a próbafúrásokat a kongói minisztertanács döntése szerint. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy bármelyik olajtársaság megszerezte volna már a területre a szükséges jogokat.

Környezetvédők már májusban tiltakozta a kongói kormány terve ellen. A hatalmas kiterjedésű és természeti sokszínűsége miatt egyedülálló Virunga Nemzeti Parkban él a világ hegyigorilla-állományának negyede. A Salonga Nemzeti Park pedig egyebek mellett a törpegorilla élőhelye.

Egy brit, a Soco International cég néhány évvel ezelőtt már lehetőséget kapott a Virunga Nemzeti Parkban, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda határán fekvő Edward-tónál próbafúrásokra. A nemzetközi felháborodás hatására azonban 2014-ben elálltak tervüktől.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Mary Ann McDonald

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!