előkerültek

2021.01.16. 18:55

Visszakapták az örökösök a Gurlitt-gyűjteményből elrabolt összes műalkotást

A német hatóságok az összes olyan műalkotást visszaszolgáltatták jogos tulajdonosainak Cornelius Gurlitt néhai német műgyűjtő 2012-ben véletlenül felfedezett kincseskamrájából, amelyet bizonyítottan a nácik koboztak el uralmuk idején.

27 September 2019, Berlin: View of four drawings identified as Nazi looted art, which were returned today to the heirs of the original owner. The works were formerly owned by the French industrialist family Deutsch de la Meurthe, who were persecuted and expropriated by the National Socialists. Later the works were part of the art collection of Hildebrand Gurlitt. Photo: Jörg Carstensen/dpa

Forrás: AFP

Fotó: Jörg Carstensen

Az utolsó ilyen – sorrendben a 14. – művet, Carl Spitzweg német költő és festő Das Klavierspiel (Zongorajáték) című rajzát a Christie's aukciósháznak adták át a jogos tulajdonosok, Henri Hinrichsen zsidó zeneműkiadó örökösei megbízásából – jelentette be a német kormány.

A Hinrichsentől 1939-ben elkobzott művet Cornelius Gurlitt apja, Hildebrandt Gurlitt (1895-1956) vásárolta meg, aki a nácik által összeharácsolt műkincsekkel üzletelt és Adolf Hitler egyik fő műkincsbeszerzője volt a megszállt Franciaországban. Henri Hinrichsent 1942-ben ölték meg az auschwitzi haláltáborban.

Egy 2012-es adóellenőrzés alkalmával több mint 1200 műalkotást találtak a rejtőzködő életvitelű Cornelius Gurlitt müncheni otthonában, majd további 240-et a műgyűjtő ausztriai, salzburgi házában.

A férfi a gyűjtemény nagy részét apjától, a Hitlernek dolgozó műkereskedőtől örökölte, létezése nem volt ismert a véletlen felfedezésig.

Cornelius Gurlitt 2014-ben 81 évesen elhunyt, és mások mellett Renoir, Cézanne, Beckmann, Delacroix vagy Munch műveit magában foglaló, több millió euró értékűre becsült gyűjteményét a svájci főváros, Bern Szépművészeti Múzeumára hagyta.

Egy német állami alapítvány és a berni múzeum együttesen fáradozik azon, hogy visszakerüljön a törvényes örökösökhöz a gyűjtemény minden olyan darabja, amelyet a nácik hajdan zsidó tulajdonosaiktól vettek el. A hosszadalmas eredetkutatás eredményeként 14 művet sikerült visszajuttatni jogos tulajdonosához.

Monika Gütters német kulturális államminiszter fontos jelzésnek nevezte, hogy a rabolt műkincsként azonosított összes művet visszaadták az örökösöknek. „Minden egyes ilyen kép mögött egy tragikus emberi sors rejlik. A sok szenvedést nem tudjuk jóvátenni, de az elkobzott művek felkutatásával igyekszünk hozzájárulni a történelmi igazságtételhez és teljesíteni erkölcsi kötelességünket” – mondta.

Borítókép: a megkerült műkincsek egy része

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!