Korrekt

2020.01.06. 19:21

Visszavonta tanulmányát egy Nobel-díjas kémikus

„Nem végeztem jól a munkámat” – írta Frances Arnold a Twitteren.

A megosztott kémiai Nobel-díjjal kitüntetett Frances H. Arnold amerikai tudós átveszi kitüntetését XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a 2018-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2018. december 10-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Henrik Montgomery

Visszavonta Frances Arnold Nobel-díjas amerikai kémikus legutóbbi publikációját, mely a módosított enzimekről szólt és a Science tudományos lapban jelent meg,

Az eredmények nem voltak reprodukálhatók. Elnézést kérek mindenkitől

írta a Twitteren a pasadenai Kaliforniai Műszaki Intézet tudósa.

Szavai szerint nagyon elfoglalt volt, amikor benyújtotta a tanulmányt a laphoz. Nem végeztem jól a munkámat írta Frances Arnold.

A tanulmány olyan módosított enzimekről szólt, amelyek meggyorsítanak bizonyos kémiai reakciókat.

A vezető szerző által vezetett laborkönyv alapos átvizsgálása után azonban feltűnt, hogy a döntő jelentőségű kísérletek bizonyos bejegyzései és nyers adatai hiányoznak írja indoklásában a Science.

Nem Arnold volt a publikáció vezető szerzője, de ő vállalt érte felelősséget.

Frances Arnold 2018-ban kapott két másik kutatóval együtt kémiai Nobel-díjat.

Kifejlesztett egy eljárást, mely az irányított evolúció nevet kapta. Az amerikai kutatónak 1993-ban sikerült először irányított evolúcióval létrehoznia enzimeket, kémiai folyamatokat katalizáló fehérjéket. Azóta tovább finomította módszereit, amelyeket manapság már rutinszerűen használnak új katalizátorok létrehozására. A Frances Arnold-féle enzimeket vegyi anyagok, például gyógyszerek környezetbarátabb gyártásánál vagy épp megújuló üzemanyagok előállításánál alkalmazzák.

Borítókép: a megosztott kémiai Nobel-díjjal kitüntetett Frances H. Arnold amerikai tudós átveszi kitüntetését XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a 2018-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2018. december 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!