Életmód

2009.10.06. 11:05

Aspirin a rák ellen?

Amerikai szakemberek szerint megfelelő mennyiségű Aspirin napi szedésével csökkenteni lehet a vastagbélrákra genetikai hajlammal bíró emberek megbetegedési esélyeit. A nagyvilág hírei.

BAMA

A kutatók négy éven át több mint ezer, Lynch-szindrómában (genetikai mutáció) szenvedő embert tanulmányoztak, akik fokozottan veszélyeztettettek olyan daganatos betegségekkel szemben, mint a vastagbél-, végbél-, gyomor-, máj- és méhrák. A szindróma a vastagbélrákos esetek kialakulásának 5 százalékáért felelős. A résztvevők felének napi két aspirint adtak, míg a többiek placebotablettát kaptak.

Az aspirint szedő csoportban lényegesen kevesebb (6) embernél alakult ki vastagbélrák, míg a placebós betegeknél 16-an betegedtek meg. Korábbi tanulmányok során megállapították, hogy azoknál a betegeknél, akiknél már kialakult a vastagbélrák, és kemoterápiával és műtéttel kezelték őket, akár 30 százalékkal is tovább javulhatnak túlélési esélyek, ha aspirint szednek.

Nem elég higiénikusak az amerikaiak

Az amerikai „Szappan és Mosópor Társaság” felmérése szerint a korábbi évekhez képest javultak az amerikaiak higiéniás szokásai, ugyanakkor a kívánatosnál még mindig kevesebbszer mosnak kezet. A mércét az elvártnál alacsonyabbra téve a felmérésben azokat keresték, akik legalább hétszer mosnak kezet – így tízből hét amerikai megfelel ennek a kritériumnak. A kutatás azt is megállapítja, hogy az egészségügyi kormányzati javaslatok szerint egy kézmosásnak 15-20 másodpercig kellene tartania, amelyet csak a megkérdezettek fele tart be.
Szintén alacsony azok aránya, akik köhögés vagy tüsszentés után megmossák a kezüket, erre csak minden negyedik amerikai hajlandó. A férfiak jóval kevésbé figyelnek oda a higieniára, mint a nők. Amíg utóbbiak 62 százaléka legalább tízszer megmossa a kezét egy nap, addig a férfiaknál ez az arány 37 százalék.

Heregondok: az anyatejjel bevitt kémiai anyagok is okozhatják

Egy friss dániai tanulmány arra igyekezett fényt deríteni, mi lehet az oka a férfiak egyre magasabb számban előforduló hererákjának és az ondó minőségi gyengülésének. A szakértők szerint az anyatejjel bekerülő számos hormonális hatású kemikália (előfordul a zsíros ételekben, festékekben, műanyagokban, peszticid permetezőszerekben) a felelős: emberekben és állatokban egyaránt képes elősegíteni a hererák kialakulását.
A kutatók 68 Dániából, Finnországból és Németországból származó anyatejet elemeztek, és legnagyobb meglepetésükre 121 kemikáliát találtak benne. Az eredmények megerősítik a környezetszennyezés visszaszorítására tett erőfeszítések fontosságát.
A tanulmány ellenére a kutatás vezetője arra bíztatja az anyákat, hogy folytassák gyermekeik anyatejes etetését, mert még mindig lényegesen több haszna van, mint hátránya.

- A világ legérdekesebb hírei >>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!