Életmód

2010.09.25. 09:29

Bolhacirkusz és kenyér

Kell nekünk a magyar valóság, bele az arcunkba? A tizenöt perc hírnév állítólag mindenkinek jár. Tényleg?

Nana.hu

Kíváncsiak vagyunk, hogyan lehet matracból a leghatékonyabban bunkert építeni? Igazán szükségünk van egy tizenharmadik Tóth Verára? Szeretnénk tudni Kozsónak mije hány centis? Idén 11 ezren jelentkeztek a Való Világ legújabb szériájába. Pont ennyien jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe is. Aki nem realityceleb akar lenni, az gigasztár. Boldog-boldogtalan skálázik a tévében, hátha. Kell nekünk a magyar valóság, bele az arcunkba? A tizenöt perc hírnév állítólag mindenkinek jár. Tényleg?

A klasszikus recept

Végy néhány idegent, zárd be őket egy bekamerázott házba, és tapadj a képernyőre. Aztán a felvételekből vágj össze egy minél félreérthetőbb, minél izgalmasabb műsor, majd dobd a nép elé. Figyeld, hogy szúrják hátba egymást a lakók, hogyan zuhanyoznak, borotválják a lábukat, vagy épp nyomják ki a homlokukon éktelenkedő pattanást. A bentlakóknak találj ki minél mozgalmasabb feladatokat, a nézőknek meg biztosíts elég lehetőséget kommentelni, véleményt nyilvánítani, szavazni, betelefonálni. Nem árt, ha (érdek)szerelmek szövődnek, és a tizennyolcas karika is befigyel a képernyő sarkában. A katyvaszhoz adj hozzá néhány dekoratív műsorvezetőt, ütős szlogent, és akaszd ki a nézettségi mutatókat. Az intimitás megszűnik, szégyenlősködni nem érdemes, a nagy testvér úgyis mindent lát. Éljen az ügyesen megkomponált áldokumentarista valóság!


Helyzetkomikum

A valóságshow műfaja nem új keletű. Az első mai értelemben vett reality, a 12 részes An American Family 1973-ban debütált az USA-ban. Ebben egy átlagos amerikai család életét követhették a nézők, láthatták a napi harcokat, a tányértöréstől egészen a válásig. Ellentétben a mai valóságshowkal ez még inkább dokumentarista jellegű volt. Az igazi reality dömpinget az MTV-n 1992-ben startoló The Real World indította. Ez a leghosszabb ideje futó műsor az adó történetében. A huszonnegyedik évad idén júniusban indult, de már leforgatták a 25. és a 26. szezont is. Az MTV-nk köszönhetjük a celeb realitykat is, amikben ABC kategóriás sztárok előre megrendezett hétköznapjaiba nyerhetünk előre megrendezett bepillantást. Az amerikaiaknak volt Ozzyjuk, Jessica Simpsonuk, Paris Hiltonuk és Hugh Hefnerük, de nekünk is osztottak bőséggel a jóból. Győzike, Benkő Dániel és Noszály Sándor is parádézott már a képernyőn, szenvedett a dzsungelben vagy kereste az igazit.Az eső hazai reality 2001-ben indult, Bár címmel a Viasat 3-on. Az interneten nullától huszonnégyig követhető volt a lakók élete, az online nézettségi mutatók egészen elképesztő magasságokba emelkedtek. A két országos kereskedelmi tévé is hamar felfedezte a könnyed pénzszerzési lehetőséget. A holland prototípus felbukkanása után egy évvel már mi is izgatottan követhettük a Big Brother ház lakóinak életét. A műsor médiatörténeti jelentőségű volt, szegény Orwell meg forgott a sírjában. Az RTL Klub sem akar lemaradni a nézőkért folytatott küzdelemben, elindította az első magyar fejlesztésű valóságshowt, a Való Világot. A műsorok hamar befészkelték magukat a napi Barátok közt mellé, lehetett pletykálni róluk a fodrásznál, a kisboltban meg az iskolában. A szereplők szinte családtaggá váltak, épp úgy, mint Jockey, Pamela, vagy épp Berényi Miklós.

Az USA-ban ma már kultikusnak számítanak a realityk. Sőt, a műfaj szerelmesei külön tévécsatornán hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek, a szociális voyeurködésnek. Nincs olyan amerikai, aki ne látott volna legalább egy részt a hogyan éljem túl egy lakatlan szigeten tematikára építő Survivorból. A műsor 2000-ben indult, első szezonját a nézők szavazatai alapján a nyíltan homoszexuális Richard Hatch nyerte. A címlaplánygyáros America’s Next Topmodell, a szerelemvadász The Bachelor vagy az utazgatós Amazing Race is felkerülnének a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. A britek is hatalmas realityfogyasztók, a Big Brothert 10 éve nem sikerült megunniuk. A Nagy Testvér széria forgott Botswanától Peruig, Iraktól Angoláig, a helyi vallási és etikai szabályokat betartva. A bahreini széria azonban egy hét után kudarcba fulladt, mert bár a producerek biztosítottak elszeparált alvóhelyet a nőknek és a férfiaknak, a helyiek mégis iszlámellenesnek bélyegezték a műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!