Életmód

2010.10.11. 08:51

Miért ne súlyzózzunk?

Ez az a mondat, amire válaszok tucatjait tudná felhozni a sportot kedvelő, de ennek súlyzós változatától magát mégis távol tartó nő...

NANA.HU

Miért van az, hogy sok nő idegenkedik a súlyok emelésétől, az ilyen típusú edzéstől? Sokan teszik ezt úgy, hogy konkrét tapasztalatuk nincs ez ügyben, csak másoktól hallott "igazságok" alapján utasítják el. Íme a 4 legnagyobb tévhit és a cáfolata.

1. A nőknek a vékony alakért kardiózni kell, ha súlyzóznak azt is csak kis ellenállásokkal tehetik.

Ez az egyik leggyakrabban előkerülő mondat, aminek egyetlenegy szava sem állja meg a helyét. Egyrészt, mert egy csak diétával és kardió edzésekkel folytatott fogyókúra során a leadott kilogrammok fele többnyire izomveszteség, ami hosszú távon nemhogy karcsú testet, hanem többszörösen visszarakódó zsírréteget eredményezhet a lelassuló anyagcsere miatt. Az izom elvesztése ugyanis csökkenti szervezetünk energia igényét – 1 kilogramm izom nélkülözése 100 kalória mínusz alapanyagcserénk tekintetében.


A súlyzós edzés nem kerülendő, épphogy szükséges, hogy fogyókúránk során és korunk előrehaladtával megőrizzük testünk izomzatát. Ami pedig a kis súlyokkal való edzést illeti: normál esetben (ha nem egy teljesen kezdő emberkéről van szó), homeosztázisunkat annyira zavarja meg egy light-os terhelés, mint madárijesztőt a vaddarazsak. Semmi (vagy csupán elhanyagolható) változást nem eredményez testösszetételünkben, definíciónkban és élettani funkcióinkban.


2. Ha súlyzózunk, úgy fogunk kinézni, mint egy női ruhába bújtatott, NDK díjbirkózó

Ezt sosem értettem. Ha spinning biciklire pattanunk, még csak véletlenül se hisszük azt, hogy néhány edzés után olyanok leszünk, mint Armstrong! Viszont, ha elmegyünk egy súlyzós állvány előtt, már öt centiméterrel nagyobb bicepszet vélünk látni magunkon a szemközti tükörben. Nem igaz hölgyeim, hogy ez valóra válna. Nekünk nőknek nincs meg ugyanis az a hormonális hátterünk, amely lehetővé tenné mindezt. Úgyhogy ezt az élvezetet meg kell hagynunk (és hagyjuk is meg) az uraknak, és felejtsük el ezt a tévképzetet.

Kattints a további tévhitekért!>>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!