Életmód

2010.10.17. 10:58

Mit tanulhat a gyerek a vitákból?

Vitázhatunk-e a gyerek előtt?

BAMA

Biztosan volt már olyan, hogy annyira elragadtak az érzelmeid, hogy nem tudtad a dühödet magadban tartani és a gyerek előtt estél neki kedvesednek. Őrlődtél utána? Nem biztos, hogy olyan rosszul tetted, hogy a gyerek is szemtanúja volt a veszekedésnek.

Érvek és ellenérvek: vitázni tudni kell!

Nem szabad a gyerek körül burkot alkotni, jobb, ha időben megtanítod őt, hogy kell kulturáltan veszekedni. Fontos, hogy ne ész nélküli ordítozást lásson, hanem azt, hogy amikor apa és anya más véleményen vannak, higgadtan fel tudnak sorakoztatni észérveket a maguk igaza mellett. Ebből később a gyerek is csak profitálhat, később hálás lesz érte, hogy megtanítottátok neki: lehet intelligens ember módjára is vitázni.


Ezen kívül nagyon fontos lesz a gyerek életében, hogy ne meneküljön el a konfliktusok elől, hanem ha kell, álljon ki magáért, ha kell, szálljon szembe az ellenfelével. Így kiskorában sem fogják gyáva nyuszinak csúfolni, felnőttként pedig számos olyan szituációba kerülhet, amelyek során ki kell állnia az érdekei mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!