Hadviselés és sport

2018.07.05. 22:40

A magyarok nyilai is röpködnek a lovasíjász-vébén (fotók)

Pomázon zajlik az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokság. Az egyik versenykategóriát jelentő magyar stílusra a rendkívüli tűzsebesség és a sorozatlövés jellemző.

Pomáz, 2018. július 5. A magyar Kubus Miklós az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon Pomázon 2018. július 5-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A Nemzetközi Lovasíjász Szövetség (International Horseback Archery Alliance – IHAA) 2017. évi döntésének köszönhetően a Magyar Lovasíjász Akadémia SE lehet a házigazdája az I. Nyílt Lovasíjász világbajnokságnak.

A finn Anna Minkkinen versenyez az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon Pomázon 2018. július 5-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI

A versenyt a pozsonyi csata 1111. évfordulója tiszteletére rendezték. A versenyzők július 5. és 8. között a pomázi Magyar Vár Tábor területén mérik össze tudásukat magyar, koreai, valamint lengyel versenystílusban.

Az amerikai Diana Troyk versenyez az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon Pomázon 2018. július 5-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI

A nyitónapon 26 ország több mint százharminc résztvevője kezdte meg a versenyzést, köztük 12 magyar indulóval.

Az ázsiai versenyszám, az ún. koreai stílusú verseny dinamikus, gyors vágtából leadott egyes lövésekre összpontosít. A lengyel stílus a lengyelek, illetve a franciák által kidolgozott terepverseny, amely élvezetes versenyzést nyújtó, látványos versenyszám. A magyar stílus kimagasló lovas- és íjásztudáson alapuló, kifinomult stílus, amire a rendkívüli tűzsebesség és a sorozatlövés jellemző – olvasható a verseny honlapján.

 

A magyarországi tagegyesületek segítségének, és számos lovasíjász felajánlásának köszönhetően 60 ló áll a küzdőtársak rendelkezésére.

A magyar lovasíjászok mozdulataiban világhírű mesterek tanításai is megelevenednek, megőrizve Kassai Lajos, Némethy Bertalan és Dr. Fábián Gyula méltán elismert munkásságát.

A magyar Jármy Máté versenyez az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon Pomázon 2018. július 5-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI

A kihívások mellett igazi kulturális és hagyományőrző programok gazdagítják a rendezvényt. Lovaglás, íjászat, hun ételkóstoló, zenés gyerekprogramok, ostoros bemutató, Kurul Dobosok, vásárok várják a látogatókat.

Borítókép: A magyar Kubus Miklós az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokságon Pomázon 2018. július 5-én.

Forrás: MTI / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!